Nu släpper Oskarshamnsbaserade Be-Ge Industri en helt ny förarstol för tunga maskiner. I den nya stolen är fjädringspaketet skiljt från själva stolen. Och det ger helt nya möjligheter. I synnerhet när det gäller att få armar och fötter på rätt ställe.
– Att köra en grävmaskin idag är lite som att spela kyrkorgel med händer och fötter åtta timmar om dagen, säger Ulf Krause på Be-Ge Industri. 

Just den här stolen är mest avsedd för grävmaskiner och andra maskiner där man har tunga reglage i armstöden. Och där man behöver ha alla kroppsdelar på rätt plats för att undvika förslitningsskador. Här är händernas och fötternas placering helt avgörande för ergonomin.
– Vi ser alla olika ut, men de flesta maskiner och stolar vill helst att vi passar i en mall. Nu ändrar vi på det, säger Ulf Krause.

Stolen är konstruerad i två delar. Underst sitter luftfjädringspaketet som styr hårdhet och sitthöjd. Hela det paketet kan också skjutas framåt och bakåt. Ovanpå detta så sitter själva stolen som även den kan skjutas framåt och bakåt, och justeras vad gäller lutning, ryggstöd och annat. Mellan dessa två delar monteras armstöd med reglage som fästs direkt i den undre delen – fjädringspaketet. Resultatet är att föraren alltså kan förskjuta dels hela stolen, med armstöd och allt.
Men – han eller hon kan sedan ”åka” med stolsöverdelen – medan armstöden inte rör sig. På så sätt flyttas armarna i förhållande till reglagen och man kan få en bra placering av händerna i förhållande till reglagen.

I och med att de fästs med tyngdpunkten i underredet så kan man även använda riktigt tungt utrustade reglagebärare med integrerad hydraulik. Detsamma gäller för fötternas placering. I och med att sitsen kan skjutas och lutas i förhållande till underredet så kan alla förare få en perfekt fotplacering.