Yanmar, en global tillverkare av bland annat dieselmotorer och kompaktmaskiner firar sitt hundraårsjubileum 2012. Företaget grundades av Magokichi Yamaoka i Japan med inriktning för tillverkning och försäljning av gasmotorer till lantbruket. 1921 antogs företagsnamnet Yanmar, då den första revolutionerande oljedrivna motorn hade utvecklats, som med hjälp av ny teknologi anpassades till bland annat montering i fiskebåtar. Vidare utveckling följde och 1933 kunde Yanmar presentera världens första serietillverkade smådieselmotor.
I dag, 100 år senare, är Yanmar ett världstäckande företag med mer än 15,000 anställda och med ett försäljningsnätverk representerat i över 130 länder. Grundaren Yamaoka var övertygad om att framtiden­ låg i effektiv dieslekraft. I dag är Yanmar’s dieselmotorer och komponenter­ designade och tillverkade för att passa ett brett spektrum av produkter såsom­ fritidsbåtar och andra marina applikationer, industriellt bruk, lantbruksmaskiner, entreprenadmaskiner och utrustningar­ för produktion av kraft och elekricitet. Yanmar har varit en föregångare vad det gäller­ utvecklingen­ av miljömotorer och ständigt strävat efter minskade avgasutsläpp.­
www.yanmar.se