Årets nyheter från Engcon-koncernen duggar tätt och knappt har EC218, företagets andra tiltrotatormodell i serie 2 lanserats, innan den uppgraderas. Grävmaskinsvikten ökas nu till 19 ton och namnet ändras därmed till EC219 och den nya tiltrotatorn bygger på samma konstruktion som EC226.  Det innebär bland annat ökad tiltvinkel till 45 grader, ingjutna smörjkanaler för centralsmörjning,  förberedd för högflödessvivel och maskinstyrningssensorer, kraftigare lagringar mm.
– Det finns en stor volym band & hjulgrävare i denna viktklass och de har genom åren ”växt” både i vikt och brytkrafter säger Bengt-Ivar Rådström, projektledare på engcon Group.

– Första A-serierna av dessa maskiner, klarade vi lätt med vår gamla A-version av EC15 som var ämnade för maskiner upp till 16 ton, men tekniken går framåt och grävmaskinerna blir allt starkare allt eftersom åren går och då gäller det anpassa tillbehören efter detta berättar Rådström.

Engcon uppger att uppgraderingen klaras med marginal och att de siktat in sig på ett för Norden stort volymsegment, grävmaskiner i 12-19 tonsklassen med EC219
Kjell Högberg på företaget Teknordic är en av många konstruktörer som deltagit i utvecklingen av nya 2-serien, kommenterar ökningen av maskinvikten med att det finns en annan viktig faktor som stavas brytmoment.
EC219 klarar närmare 40 procent högre brytmoment än EC15 och vridmomentet har dessutom förbättrats med närmare 30 procent.
Bengt-Ivar Rådström  tillägger att även tiltkraften har ökats och menar att alla dessa förbättringar gör EC219 till klassens  modernaste & kraftfullaste tiltrotator.
Engcon meddelar att de nu börjar sälja ett antal förseriemodeller av EC219 och om inga större justeringar krävs, kommer serieproduktion ta vid under slutet av 2012