Nu lanseras en mobil applikation som varnar för skogs- och gräsbränder. Den vänder sig främst till allmänheten, men även professionella yrkesgrupper­ som räddningstjänsten kan ha glädje­ av den. Brandrisk Ute, som appen kallas, kan laddas ner för Iphone och Ipad på Appstore.
– Med appen får användaren veta hur stor gräsbrand- och skogsbrandrisken är på just den plats där man för tillfället­ befinner sig. Det går också att söka rätt på aktuell brandrisk och prognos för annan­ ort, förklarar Marcus Årskog, kommunikatör­ på Myndigheten för samhällskydd, i ett pressmeddelande.
Brandrisk-appen är utvecklad, designad och testad av företaget Cybercom.
– Det har varit en rolig utmaning att utveckla en app i allmänhetens tjänst som på ett så enkelt och lättöver­skådligt sätt som möjligt ska guida­ användaren,­ säger Adam Hassan, kundansvarig på Cybercom.