Goodyear Dunlop har uppgraderat den kostnadsfria, webbaserade kalkylatorn för bränslebesparingar som lanserades i februari 2012. Bland förbättringarna i den nya versionen återfinns EU:s däckmärkningsklassificeringar, uppdaterade data, fler lastbilskonfigurationer och fler språk.
Kalkylatorn lanserades för att hjälpa åkerier utvärdera hur valet av däck, aerodynamiska hjälpmedel, förarutbildningar och andra förändringar påverkar bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen.  Åkerier kan ”konfigurera” sina fordon på sina datorer och beräkna förändringarnas effekt på bränslekostnader och koldioxidutsläpp.
Nu kan klassificeringarna enligt EU:s nya däckmärkningsregler för bränsleeffektivitet, som införs i november, tas med i beräkningen för mer noggranna däckjämförelser. Utöver de fem tidigare fordonskonfigurationerna innehåller den nya versionen dessutom stela 6 × 2-fordon och sexaxliga 44-tons ramstyrda fordon.
Du hittar kalkylatorn på www.fleet-calculator.eu och är tillgänglig kostnadsfritt för åkerier och andra som är intresserade.