Ford lanserar nya Transit Custom ECOnetic, en extremt bränslesnål entonsskåpbil med klassens lägsta bränsleförbrukning – jämförbar med en familjebil.

Med en bränsleförbrukning från 6,0 liter/100 kilometer slår Transit Custom ECOnetic konkurrenterna i sin klass. Det är en dessutom en minskning på åtta procent jämfört med föregående modell. Både vad gäller bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, från 159 gram/kilometer, ligger den nya modellen på samma nivå som större personbilar som populära Ford S-MAX.

– Transit Custom har redan en fantastisk bränsleekonomi. Med den nya ECOnetic-modellen höjer vi ribban ytterligare, så att vi faktiskt kan tävla i bränslesnålhet med lite större personbilar, säger Barb Samardzich, ansvarig för produktutveckling på Ford Europa och forstätter;
– Transit Custom ECOnetic är fullmatad med avancerade, bränslesparande funktioner som hjälper företagen att hålla nere de rörliga kostnaderna och dessutom minska sina koldioxidutsläpp.

ECOnetic-versionen av nya Transit Custom, nyligen belönad med utmärkelsen International Van of the Year 2013, har som standard en rad funktioner som sänker koldioxidutsläppen. Här ingår till exempel accelerationskontrollen, en innovativ teknik som begränsar acceleration till den nivå man kan uppnå när fordonet är fullastat. Funktionen ger betydande bränslebesparingar när bilen är tom eller bara delvis lastad. Tester ute på fältet visar att accelerationskontrollen kan sänka bränsleförbrukningen med mellan fyra och 15 procent. Dessutom minskar den slitaget på bromsar, däck och andra komponenter.

ECOnetic-modellen, som har en 100- hästarsversion av Fords 2,2-liters Duratorq-dieselmotor, är även utrustad med det automatiska start-stoppsystemet som kan minska bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp med upp till tio procent i stadskörning.

ECOnetic-modellen kan beställas nu med leverans till kund i början av 2013.