Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Steelwrist startar ett samarbete kring snabbfästen. Volvo CE har sedan tidigare valt Steelwrist som leverantör för fabriksmonterade tiltrotatorer, ett samarbete som nu utvidgas till att innefatta även säkra snabbfästen.
-Vi är mycket glada över att Volvo CE väljer vår nya generation säkra snabbfästen som bas för sin expansionsstrategi inom redskap för grävmaskiner. Det är ett bra kvitto på att vår strategi kring säkerhet och bränsleeffektivitet är rätt, säger Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist AB.

Steelwrists nya teknologi för snabbfästen låser redskapet i ett säkert läge, även om föraren skulle missa i kopplingsproceduren. Utvecklingen av den nya teknologin är ett resultat av ökande kvalitets- och säkerhetskrav från kunder och kommande ISO-standarder.
-Utöver en ny säkerhetsnivå är den nya generationen snabbfästen helt gjutna i stål. Fördelarna är ett bättre “styrka/vikt-förhållande”, samtidigt som anläggningsytorna blir större, vilket gör att både fäste och redskap får enlängre livslängd, säger Jan Berneryd, sälj- och marknadschef.

Tappade skopor är ett känt branschproblem som funnits sedan snabbfästen lanserades i början av 1970-talet. Det nya är att byggbolagen blivit duktigare på att rapportera tillbud vilket gör att statistiken skjuter i höjden. Varje år händer ett antal dödsolyckor som en följd av tappade skopor, även om Sverige lyckligtvis varit förskonat från sådana under de senaste åren.
-Problemet med våra Skandinaviska fästen är att det är svårt att se från förarhytten när redskapet är korrekt kopplat. Vi utvärderade ett flertal olika lösningar, både hydrauliska och sensorbaserade, men vi valde i slutändan en enkel mekanisk låskonstruktion.  Det var viktigt för oss att välja en lösning som skulle fungera på alla maskinstorlekar, med olika styrsystem och inte minst passa i vår utsatta miljö längst ut på en grävmaskinsarm, säger Markus Nilsson, utvecklingschef på Steelwrist.

-Viktigt var även att samma säkerhet enkelt måste kunna implementeras även på tiltrotatorer, där man byter redskap ofta, fortsätter Markus Nilsson. Under 2013 införs säkra snabbfästen även på Steelwrists tiltrotatorer.

Samtidigt har Volvo Group Venture Capital investerat i Steelwrist och blir därmed en minoritetsägare i bolaget.
-Vi är naturligtvis mycket stolta över samarbetet med Volvo CE. Vårt mål är samtidigt att fortsätta växa och vi jobbar även fortsättningsvis med andra maskinmärken och maskintillverkare, säger Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist AB.