Kortnyheter

Engcon miljoninvesterar i nya testanläggningar

Engcon, världsledande tillverkare av tiltrotatorer för grävmaskiner, har de senaste åren intensifierat sitt kvalitetsarbete. Som nästa steg i det arbetet miljoninvesterar Engcon nu i två stycken automatiska testanläggningar på fabriken i Strömsund, i vilka Engcon kommer hårdtesta alla sina tiltrotatorer innan leverans till kund.

Utvecklingen av de nya teststationerna är ett samarbete mellan Engcon och företagen Electrum i Umeå, som utvecklat dataprogrammet för provkörningen, samt hydraulleverantören Specma som levererat alla komponenter.

– Vi testar alla tiltrotatorer, och i den här nya automatiska provkörningen kan vi köra samma typ av testprocedur utan att vara personberoende. Det är en styrka, säger Håkan Näsström, testansvarig på Engcon.

Omfattande tester för ökad kvalitet

Under testerna körs alla funktioner till sina maxlägen. Detta för att se att full rörlighet sker utan risk för klämskador. Dessutom maxbelastas hydrauliken för att eventuella läckage ska upptäckas. Även styrsystem och extrafunktioner testas.

– All provkörningsdata lagras i en databas och knyts till respektive tiltrotator som testas. Det här ger oss unik kontroll och ökad kvalitet med möjlighet till detaljerad uppföljning vid eventuella avvikelser, säger Mats-Erik Wiktorsson, kvalitetschef på Engcon Group.

Engcon är kvalitetscertifierad i enlighet med ISO 9001:2015, vilket omfattar allt från hur företaget hanterar sina kunder, dokumentation, processer och uppföljning till ren produktkvalitet. Utöver det är Engcons verksamhet miljöcertifierad i enlighet med standarden ISO 14001:2015.

– Certifieringarna är viktiga för vår trovärdighet, genom vårt kvalitetsarbete ökar vi effektiviteten och kvalitén, vilket i slutändan ger bättre produkter som ökar kundernas lönsamhet, avslutar Mats-Erik Wiktorsson.

Bilden: till vänster: Mats-Erik Wiktorsson, kvalitetschef på Engcon Group och Håkan Näsström, testansvarig på Engcons fabrik i Strömsund. Foto/Källa: Engcon.

Engcon