Kortnyheter

Så undviker du viltolyckor

Hösten innebär fler vilttrafikolyckor än någon annan årstid och i september och oktober ökar de markant. Två anledningar är älgjakten och brunsten, eftersom dessa faktorer stressar upp djuren. Mekonomen har nu tagit fram en checklista för att på bästa sätt undvika viltolycka.

Just nu pågår höstens älgjakt för fullt i många län runtom i Sverige. Detta innebär att älgarna blir stressade och som bilist måste man därför vara mer uppmärksam vid passerande av exempelvis skogspartier. Brunsten spelar också in i eftersom den bidrar till att älgarna rör sig i större utsträckning mellan skogarna.

Årligen sker tusentals viltolyckor. Bara i Stockholms län har det hittills i år skett nära 3000 viltolyckor och för Västra Götaland är motsvarande siffra nästan 5800.

För att undvika en viltolycka finns det flera förebyggande åtgärder som du själv kan vidta. Ett av de viktigaste råden är att se över bilens bromsar, däck och lyktor.

– Många bilister tänker inte på att billyktornas skick kan vara helt avgörande när det gäller att se ett djur på vägen i tid eller inte. Upplever man att sikten är dålig vid mörkerkörning ska man inte tveka på att byta ut lamporna. Det är en väldigt låg kostnad och kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Gabriella Granholm, kommunikationsansvarig på Mekonomen.

Om en olycka sker Om en viltolycka skulle ske är man skyldig att anmäla till polisen. Ett vilt djur som har blivit påkört måste avlivas så snart som möjligt. Annars är risken stor att det går omkring och lider i flera dagar och även veckor. Dessutom kan man få höga böter om man smiter från olycksplatsen.

Mekonomens fem tips på hur du bäst undviker en viltolycka:

1. Se över bilens skick. Att förbereda sin bil kan spela stor roll om man hamnar i skarpt läge. Fullt fungerande bromsar och bra däck är ett måste!

2. Bra belysning. Att ha extraljus som ger ett brett ljus som lyser ut ordentligt på sidorna kan göra stor skillnad. Dock är det viktigt att blända av till halvljus då du ser ett djur.

3. Ha inte för bråttom. Om ett djur går över vägen följs det ofta av fler. Var därför inte för snabb med att gasa upp igen.

4. Anpassa hastigheten. Kör du i mörker och vid halt väglag är det viktigt att anpassa hastigheten därefter. Detsamma gäller vid gryning och skymning då djuren är som mest aktiva.

5. Låt bli tutan. En älg kan bete sig oberäkneligt, så skrämma den ytterligare genom att tuta är inte att rekommendera.

Mekonomen
Här har det skett flest viltolyckor hittills under 2017:
1. Västra Götalands län 5799
2. Skåne län 3545
3. Stockholms län 2997
4. Kalmar län 2715
5. Jönköpings län 2192
6. Östergötlands län 2086
7. Värmlands län 2026
8. Kronobergs län 1813
9. Södermanlands län 1726
10. Uppsala län 1525
Källa: Nationella Viltolycksrådet