Kortnyheter

Strid ström av nyheter på elbilsmässan

I helgen, 10-12 november, öppnar årets elbilsmässa eCar Expo på Eriksbergshallen i Göteborg, och helgen efter i Stockholm, 17-19 november. Det är andra upplagan av Nordens största mässa för elbilsmarknaden. En strid ström av bil- och laddnyheter visas, bland annat är det Sverige-premiär för nya storsäljaren Nissan Leaf. Men också cykel- och mc-nyheter och de senaste innovationerna, produkterna och tjänsterna för laddning.

Här finner hela familjen något, barn har lekhörnor och elbilsbanor att köra på, de vuxna har ett tiotal riktiga el- och hybridbilar att provköra, förutom all information om laddbara bilar, laddning och elbilsägande i montrar och seminarier.

Bilnyheter

Det kan vara första och sista gången som Opel Ampera-e visas i Sverige. Den nya elbilen har fått lysande recensioner, men efter PSA-gruppens övertagande av Opel från GM är det stor risk för att  Ampera-e aldrig kommer att säljas i framtiden i den form vi kan se den på eCar Expo i Göteborg och Stockholm.

Hetast av alla elbils- och hybridnyheter som premiärvisas på eCar Expo är Nissan Leaf, andra generationen av världens mest sålda elbil som nu avtäcks. Med 150 hk och 320 Nm blir den snabbare, får nytt formspråk och bättre räckvidd, hela 378 km.

Vid sidan av att så gott som alla marknadens aktuella el- och hybridbilar finns på plats, visar fjolårets succé E-Drive Retro sina ombyggda klassiska elbilar, Triumph GT6 -72 och årets premiär MGA-EV Roadster Limited Edition 1959.

Prestandahybrider

Elmotorn har blivit en viktig del även i våra prestandabilar – oavsett om man väljer att ladda med ren el, eller med en blandning av el och fossilt. eCar Expo visar tre riktiga superelbilar med den absolut senaste tekniken för hybridbilar med superkrafter, BMW i8, Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid och Lexus LC500h.

Produkter och tjänster för laddning

Det som tilldrar sig stort intresse från både konsumenter, företag och fastighetsägare är att de flesta av marknadens representanter för laddprodukter och tjänster för elbilsladdning finns med på mässan. I år premiärvisar, bland många andra, tre av de ledande företagen, DEFA, ABB och Garo upp sina nyheter inom högeffektsladdning, snabbladdare, laddstationer, väggboxar och smarta tjänster.

Cyklar och mc

eCarExpo är inte bara bilar utan även elcyklar, elmopeder och el-sportmotorcyklar. Flera av marknadens elcyklar finns att se och provcykla. Amerikanska sportmotorcyklarna Zero och italienska Energica är också på mässan för att visa det senaste när det gäller mc och eldrift.

De svenska bilägare som undrar hur det egentligen känns att köra på el kan få provköra ett tiotal elbilar. Tillsammans med elföretaget DEFA öppnas en laddgata, eDrive Expo, där besökarna kan få provköra ett flertal av marknadens laddbara bilmodeller.

Formula Student är världens största ingenjörstävling för studenter, som designar, tillverkar och tävlar med el-formelbilar. Studenter från Lunds Universitet, Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm visar sina tävlingsalster.

För hela familjen

eCar Expo är en mässa för hela familjen. Här finns lekhörnor och spännande små elbilar och leksaker för barn. En särskild provkörningsbana byggs av företaget Jolly Room, som specialiserar sig på offentliga lekrum för barn.

– Nyfikenheten på elbilar är stor, men även bilisters behov av information om elbilsladdning. Vår ambition är att förse besökarna med en mässa som ger svar på nästan allt detta, med bilar, ladd- och energiföretag, seminarier, debatter och provkörning. Vi vill visa att det också är lustfyllt med eldrift, inte bara nyttigt för miljön, förklarar mässchefen Gunnar Dackevall.

Läs mer om mässan på www.ecarexpo.se eller på Facebook ”ecarexpo”.

Bilden: Elbilsmässan. Fotograf: Peter Gunnars.