Kortnyheter

Årets kvinnliga stjärnskott region Svealand

”I en bransch med stor manlig dominans har hon målmedvetet byggt upp ett företag som framgångsrikt konkurrerar med de stora på marknaden. Genom stenhård kostnadskontroll, snabba beslut och innovativa arbetsmetoder löser hon enkelt kundernas problem. Dessutom kan hon köra grävmaskin”

Med den motiveringen kammade Louise Persson i slutet av november hem priset som Årets kvinnliga stjärnskott vid regionsfinalen för Svealand på EY Entrepreneur of the year, en av världens främsta entreprenörsutmärkelser som getts ut i över 30 år världen över.

Louise Persson är ägare och vd på LIP AB – ett av de största privata entreprenadföretagen i Mellansverige. Louise startade verksamheten i liten skala med endast en grävmaskin. I dag äger företaget en maskinpark som består av 24 fordon. Lip utför alla typer av markarbeten som exempelvis avlopp, dränering, husgrunder och grävarbeten.

Kvalitet och underhåll är a och o för Louise. Maskiner och lastbilar byts med treårsintervall och företaget har aldrig haft ett produktionsstopp som beror på att maskiner inte fungerar som de ska. Lip verkar på en tuff marknad, men Louise har stenkoll på siffrorna och att projekten går ihop ekonomiskt. De senaste åren har såväl omsättning som antal anställda ökat kraftigt. Omsättningen närmar sig 50 miljoner kronor och bolaget syssselsätter nästan 30 personer. Företaget verkar i en närmiljö, vilket innebär att de flesta medarbetare kommer från Åsbro med omnejd.

Claes Mellgren och Per-Olof Andersson på verkstadskoncernen AQ Group från Västerås fick priset som region Svelands Entrepreneur of the year och dessutom priset som Årets internationella tillväxt.

– Vi hade som vanligt ett mycket starkt finalfält med många inspirerande entreprenörer. AQ Group tog verkligen storslam och kommer ställa upp i två kategorier i den nationella finalen. Även Benjamin och Louise är mycket värda pristagare så de andra regionvinnarna får se upp den 25 januari i Stockholms stadshus, säger Mathias Wallin, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Svealand.

Vinnarna i respektive pris i regionsfinalen går vidare till den nationella finalen i januari 2018 i Stockholm och tävlar där mot övriga regionsvinnare. Vinnaren i huvudpriset där tävlar internationellt i Monte Carlo nästa år.

Foto: Teodor Axlund.