Kortnyheter

Volvo startar utbildning för lastbilsförare i Marocko

Förarutbildningen är den andra i Afrika där koncernen är med och bidrar. Syftet med skolorna är att öka trafiksäkerheten och minska antalet dödsolyckor i trafiken.

Behovet av certifierade, välutbildade, lastbilsförare ökar i Marocko. Landet vill stärka sin position som ett regionalt transportcentrum. Samtidigt har Marocko stora problem med trafikolyckor och dödsfall på vägarna.

För att förbättra trafiksäkerheten och göra vägarna säkrare har därför Marockos regering beslutat att starta en skola för lastbilsförare i landet.

Skolan, som ska ligga i huvudstaden Casablanca, är ett samarbete med Volvokoncernen, FN´s organ för industriell utveckling, UNIDO, och det amerikanska biståndsorganet, USAID. Nyligen hölls en ceremoni där projektet officiellt sattes igång. Första eleverna beräknas kunna starta sin utbildning i början av nästa år.

-Vi är stolta över att vara med och stödja den marokanska regeringen i de här viktiga frågorna. Genom att utbilda lokal arbetskraft bidrar vi till en hållbar tillväxt i de länder där Volvokoncernen verkar, säger Johan Reiman, ansvarig för koncernens lärlings- och förarutbildningar i Afrika.

Planen är att utbilda cirka 500 professionella förare under de närmaste fyra åren ibland annat säker- och bränsleeffektiv körning. Volvokoncernen bidrar med fordon , utrustning och utbildning av lärarna. Det är koncernens bolag Volvo Lastvagnar, Volvo Bussar och Renault Trucks som samarbetar kring utbildningen.

Det här är den andra utbildningen av lastbilsförare som Volvokoncernen är med och bidrar till. Den första förarutbildningen är klar för start redan i juni i år. Då invigs en skola för cirka 500 elever i Etiopien.

Sedan 2013 driver Volvokoncernen dessutom lärlingsutbildningar för mekaniker i Afrika. Det är en stor brist på mekaniker samtidigt som arbetslösheten är stor i de länderna. Den första skolan startades i Etiopien där flera årskullar med studenter redan har tagit sin examen. 2015 invigdes en liknande skola i Zambia och en i Marocko.

Volvo Group

Foto/Källa: Volvokoncernen