Nyhet

Så väljer du rätt typ av friktionsdäck

Det finns en mängd odubbade vinterdäck på marknaden och det är inte enkelt att välja rätt typ av däck. Bästa tipset är att läsa däcktester. Tidigare tester visar att däck utvecklade för nordiska vinterförhållanden klarar sig bäst. Årets testvinnare i Vi Bilägare var friktionsdäcket Nokian Hakkapeliitta R.
Ett friktionsdäck av hög kvalitet rullar lätt och dessutom ska däcket ge bra vintergrepp på varierande väglag. Tillverkare av friktionsdäck framhäver vissa egenskaper på sina däck, beroende på i vilka förhållanden däcket huvudsakligen är avsett att användas.
Friktionsdäck som säljs i Sverige kan delas i två huvudgrupper, däck för centraleuropeiska förhållanden och däck för nordiska förhållanden. På däck för centraleuropeiska förhållanden betonas köregenskaper på torra och våta vägar och på nordiska friktionsdäck köregenskaper i varierande förhållanden som vinterförhållanden i Norden, exempelvis på slaskiga, isiga och snötäckta vägar. Konsumenten har svårt att avgöra vilket friktionsdäck är för nordiska förhållanden och vilket för centraleuropeiska förhållanden, eftersom det inte står på däcket. Det gäller att fråga däckhandlaren eller studera däcktester på motortidningarna.
Friktionsdäck för nordiska förhållanden har en annan typ av gummiblandning som ger bättre grepp på is- och snöunderlag. Till exempel Nokian Hakkapeliitta R, som vunnit många tidningstester, ger mycket bra grepp på varierande vinterväglag som förekommer i Norden, från barmark och våta vägar till isiga och snötäckta vägar. I Norden sätts även stort värde på miljöaspekter och Nokian Hakkapeliitta R har det lägsta rullmotståndet av alla vinterdäck som säljs på den svenska marknaden. Däckets låga rullmotstånd minska bilens bränsleförbrukning upp till 0,5 liter per tio mil och samtidigt minskar även koldioxidutsläppen.
Dubbdäck är fortfarande det säkraste vinterdäckalternativet, särskilt på mycket isiga vägar. Generellt ger dubbdäck den bästa säkerhetsmarginalen då väglaget skiftar snabbt. En ny studie som Trafikverket har gjort visar att dubbdäck minskar risken för dödsolyckor med 42 procent på vintern. Trafikverket råder den som kör med en bil utan antisladdsystem att välja dubbdäck.
Ett bra dubbdäck, som vunnit flera tidningstester, senast dubbdäcktestet i Vi Bilägaren nummer 14/2010, är Nokian Hakkapeliitta 7. Däcket har en ny dubbteknik som sliter 15 procent mindre på vägar än sina föregångare, vilket innebär att även partikelutsläppen och däckljudet är lägre. Däcket har också lågt rullmotstånd, vilket minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

logo
Redaktionen