Nyhet

Autodesks Clean Tech Partner-program tar fart i Sverige

Intresset tar nu fart bland svenska Cleantechbolag för att delta i det sponsorprogram som initierats av Autodesk, Inc. (NASDAQ: ADSK), under namnet Autodesk Clean Tech Partner Program. Nyligen tecknade sig företaget Vehiconomics för deltagande med sin satsning på en helt ny typ av fordon för stadstrafik och pendling.
Vehiconomics är ett nischat utvecklingsbolag som under tre år arbetat med konceptet för det nya fordonet, som kallas Smite och byggs specifikt för stadstrafik. I januari 2010 presenterades konceptet och den första prototypen. Företaget utvecklar i egen regi, men drar också till stora delar nytta av andra företags upparbetade expertis i täta samarbeten – ett arbetssätt som är vanligt i cleantechföretag och som Vehiconomics utnyttjar tillfullo.
– Konceptet är egentligen självklart. Fordon måste vara små och lätta för att fungera i moderna städer, med moderna energikrav. Det tar vi fasta på i utvecklingen av Smite, säger grundaren Håkan G. Lutz.
Autodesks Clean Tech Partner Program förser nystartade miljöföretag med programvaror för Digital Prototyping, exempelvis Autodesk Inventor 2011, för att förenkla deras möjligheter att designa, visualisera och simulera produkter redan tidigt i utvecklingsskedet. Det digitala arbetssättet ger en bättre utväxling eftersom produkterna snabbare kommer ut på marknaden och ökar även innovationstakten.
– Att delta i programmet ger oss möjligheter att utveckla mer effektivt och att se till att även våra utvecklingssatsningar är helt gröna, utan onödig materialanvändning. Vi ser fram emot att fortsätta den här spännande resan från koncept till färdig produkt, säger Håkan G. Lutz.
Inom Europa har Autodesks satsning tagits emot mycket positivt och många nischföretag med miljöprofil kopplar sig till programmet. Intresset ökar nu också starkt i Sverige.
– Just nu har vi ett stort antal spännande leads som vi jobbar med. Det är företag från olika branscher som alla ser potentialen i att arbeta med digital prototyping för att nå effektivitet och vinna tid i utvecklingsledet. Vehiconomics svarar för en väldigt spännande satsning för framtiden och vi är glada att välkomna dem i programmet, säger Johan Söderberg, försäljningsansvarig för Sverige inom Autodesk Manufacturing.
Mer information, inklusive detaljer om hur man ansöker om Clean Techs programvaruanslag i Europa, finns på www.autodesk.de/cleantech och www.autodesk.co.uk/cleantech.

logo
Redaktionen