Produktnyheter

V60 blir Volvos första laddhybrid 2012

Volvos nya mellanklassmodell V60 blir först ut att få märkets nya laddhybridteknik 2012. Det avslöjade Volvo Personvagnars nya vd och styrelseordförande Stefan Jacoby under Stora Bildagen den 27 oktober.
Den nya modellen har både en elmotor och en förbränningsmotor. Skillnaden mot dagens så kallade fullhybrider, där batteriet laddas av rörelse- och bromsenergi, är att laddhybridens batteri är större och effektivare och kan laddas i ett vanligt vägguttag.
När batterikraften är slut finns en vanlig förbränningsmotor, i det här fallet av dieseltyp, som drivkälla. Fördelen är att bilens användningsområde inte blir begränsat av möjligheten att få tag i laddstationer och kan tankas på vanliga bensinstationer under långfärd.
Volvo V60 laddhybrid får ett CO2-utsläpp på 49 gram per kilometer. Den totala räckvidden för bilen uppskattas till 120 mil. På ren eldrift klarar bilen upp till 15 mil.
– Det räcker för ett dagligt pendlingsbehov för ungefär 75 procent av Europas befolkning. Vi kom fram till att det här var vår bästa modell för att introducera tekniken i. Den kombinerar funktionalitet med elegant design och har utmärkta köregenskaper, säger Stefan Jacoby
Volvo kommer också att börja testa bränslecellsteknik under 2012. Först ut är några exemplar av minsta modellen C30, som får en kombination av batteri och bränslecellsdrift.
–  Bränslecellstekniken är ett viktigt steg för Volvo i framtiden för energieffektivitet och rena utsläpp, säger Stefan Jacoby.
Volvo har redan inlett ett storskaligt testförsök med C30 som ren elbil. De första kunderna har redan tecknat ordrar. Prislappen i dag ligger kring miljonstrecket. Men marknaden är ännu inte mogen för en bredare introduktion av elbilar, enligt Jacoby:
–  Vi väntar på att infrastrukturen för laddningsmöjligheter ska bli bättre. Och batterierna är fortfarande för dyra. Men vi ser redan att de håller att bli billigare.

logo
Redaktionen