Kortnyheter

Ny stubbkross ger ökad lönsamhet

En ny generation mobil vedkross testas av Sveaskog. Den bandgående krossen kan finfördela stubbar direkt vid avlägg i skogen och lasta på fullstora flisbilar. Det kan minska logistikkostnaderna med cirka 30 procent.

Det lyser rött i skogen där den väldiga krossmaskinen Wood Hog 3800 Forest arbetar. Maskinen är en ombyggd terminalmaskin som har styrhytt och kran för att kunna mata krossen, som effektivt sönderdelar stubbarna. Sveaskog testar nu maskinen som kan öka lönsamheten på sortimentet.

– Logistikkostnaden för stubbar är hög. För leverans av sönderdelade stubbar ser vi en potential att kunna minska logistikkostnaderna med cirka 30 procent, genom att finfördela stubbarna direkt på plats i skogen och slippa köra via en terminal för sönderdelning, säger Anders Eriksson, logistiker på Sveaskog i Bergslagen.