Nyhet

Leif Johansson slutar som vd för AB Volvo sommaren 2011

Efter nära 14 år som vd för AB Volvo och chef för Volvokoncernen har Volvos koncernchef Leif Johansson meddelat styrelsen för AB Volvo att han avser att lämna sitt uppdrag som chef för Volvokoncernen i samband med att han fyller 60 sommaren 2011.
”Mina 14 år på Volvo har varit en fantastisk period i mitt liv och det är inte ett beslut jag tagit med lätt hjärta, men någon gång måste man sluta”, konstaterar Leif Johansson. ”Jag tycker att tidpunkten är lämplig både med tanke på mitt eget liv men också på det mer stabila läget för koncernen.
”Leif Johansson har gjort ett imponerande jobb under sina år på Volvo och jag beklagar att han väljer att sluta, men får samtidigt ha respekt för att han efter många år av hårt arbete nu väljer att lämna”, säger AB Volvos styrelseordförande Louis Schweitzer. ”I styrelsen kommer vi nu att fokusera på att ta fram en lämplig efterträdare.”
I samband med att Leif Johansson slutar som vd kommer han också att lämna AB Volvos styrelse.
”Jag tillkännagav mitt beslut idag eftersom jag ville ge styrelsen gott om tid att ordna en väl fungerande succession”, säger Leif Johansson.
När han nu väljer att lämna sitt jobb som koncernchef för Volvo är han tydlig med att han inte gör det för att ta ett vd-jobb i ett annat bolag.
”Jag har varit vd för börsnoterade bolag i snart 20 års tid och lämnar inte för att ta ett nytt vd-jobb, men däremot kan jag tänka mig att ta fler styrelseuppdrag”, säger Leif Johansson.
Leif Johansson fyller 60 i augusti nästa år och har varit vd för AB Volvo och chef för Volvokoncernen sedan 1997. Vid sidan om sitt arbete som chef för AB Volvo och ledamot av Volvos styrelse, sitter han också i styrelsen för det amerikanska läkemedelsföretaget Bristol Myers Squibb och SCA. Han innehar också ett stort antal andra förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande för European Round Table of Industrialist.
”Med tanke på det fantastiska jobb som Leif Johansson gjort med att utveckla Volvokoncernen till en sant global och ledande aktör inom kommersiella fordon, hade jag gärna sett att han stannat ett tag till men jag har naturligtvis respekt för hans beslut”, säger Louis Schweitzer.

logo
Redaktionen