Nyhet

Spel, Internet och gps distraherar unga bakom ratten

Smarta telefoner och mer teknik i bilen pockar allt mer på bilförarens uppmärksamhet. Nära hälften av de yngre förarna sms:ar medan de kör medan var femte använder gps:en under färd. Somliga spelar spel eller tittar på film.
En undersökning med 3.034 bilförare som försäkringsbolaget If har gjort, visar att majoriteten av alla bilförare använder mobilen till olika saker bakom ratten. Gruppen förare mellan 18 och 29 år är mest aktiva – 83 procent uppger att de grejar med mobilen samtidigt som de kör. Man använder inte bara telefonen till att prata i eller skicka sms med, utan även i allt större utsträckning till att gps-navigera, surfa på internet och till och med spela spel eller titta på film.
– Årets stora julklappstrender iPad och smarta telefon kommer nog inte att hjälpa upp den här statistiken är jag rädd. Det är mycket oroande att framför allt de unga sitter och tittar på telefonen i så stor utsträckning när de kör bil. Det är ett livsfarligt beteende som bilskolorna behöver arbeta hårt på att förändra, säger Dan Falconer, motorexpert på If.
Här kan du läsa mer om undersökningen och ta del av alla resultat.
Undersökningen gjordes av YouGov bland 3 034 personer med körkort i oktober 2010.

logo
Redaktionen