Produktnyheter

Audi Q5 hybrid quattro

Kraft som en V6, bränsleförbrukning som en fyrcylindrig TDI – efter tre generationer av Audi duo blir Q5 hybrid quattro den första hybridmodellen från Audi med dubbla drivsystem. Bensinmotorn, en 2,0 TFSI, har tillsammans med elmotorn en systemeffekt på 245 hk och 480 Nm. Den genomsnittliga förbrukningen är begränsad till under 7,0 l/100 km.

Under utvecklingsprocessen av Q5 hybrid fokuserade Audi på en hög andel körning med eldrift. Den sportigaste hybrid-suven på marknaden klarar ungefär 3 km helt utsläppsfritt vid en hastighet av 60 km/h, och farter upp till 100 km/h med enbart eldrift. Med ett lika kraftfullt som lätt lithium-jon-batteri och många andra lösningar representerar Audi Q5 hybrid quattro den allra modernaste tekniken.

Prestanda
Bensinmotorn 2.0 TFSI och den elektriska motorn i Audi Q5 hybrid är monterade direkt bakom varandra som ett parallellt hybridsystem. Tillsammans har de en systemeffekt på 245 hk och ett systemvridmoment på 480 Nm. Acceleration från 0-100 km/h går på 7,1 sekunder och toppfarten är 222 km/h.

Förbrukningen hos Audi Q5 hybrid quattro ligger under 7,0 l/100 km vid blandad körning, det motsvarar ett CO2-utsläpp på mindre än 160 g/km. 75-literstanken ger en tillförlitlig räckvidd jämförbar med en TDI.

Drivningen
2.0 TFSI-motorn har en effekt på 211 hk och ett maximalt vridmoment på 350 Nm, permanent tillgängligt från 1.500 till 4.200 r/min. Den fyrcylindriga motorn kombinerar direktinsprutning med turboladdning. Audi valve lift system (AVS) ökar effekt, vridmoment och effektivitet ytterligare genom att ändra avgasventilernas slaglängd i två steg, beroende på last och varvtal.

2,0 TFSI-motorn har modifierats i vissa avseenden inför användandet i Audi Q5 hybrid, bland annat genom en finjustering av turboladdaren samt ett sekundärt luftsystem i topplocket som ser till att behandlingen av avgaserna sker särskilt snabbt. I motorns styrenhet har den så kallade hybridstyrningen integrerats. Den är helt utvecklad av Audi och kontrollerar den mjuka övergången mellan driftlägena.

En kraftigt modifierad åttaväxlad tiptronic överför kraften utan hjälp av någon momentomvandlare. Dess plats har tagits över av den skivformade elmotorn. Den kombineras med en flerskivig koppling som arbetar i ett oljebad, den kopplar och separerar elmotorn och TFSI-motorn.

Den mycket bekväma och snabbväxlande hybridlådan bidrar på ett väsentligt sätt till effektiviteten hos Audi Q5 hybrid. När 2,0 TFSI-motorn stängs av ser en elektrisk pump till att bibehålla oljetrycket i hydraulsystemet för att garantera den bekväma start-stopp-funktionen.

Kraftelektroniken och elmotorn
Kraftelektroniken, kopplad till batteriet och den elektriska motorn via högspänningskablage, är placerad i blandningskammaren i motorutrymmet. I form av en så kallad pulsstyrd inverter, tjänar kraftelektroniken som en kontrollenhet mellan batteriet, som skickar ut likström, och elmotorn som går på växelström.

Innovativ teknik håller nere volym och vikt hos kraftelektroniken, med kylning som tillhandahålls av en separat vattenfylld krets. Komponenten innehåller en DC/DC-omvandlare som kopplar samman elförbrukarna i 12-voltssystemet med högspänningsnätet.

En så kallad permanent spänd synkron maskin fungerar som en elektrisk motor, som självstart och – under inbromsning – som en generator. Den utvecklar upp till 45 hk i effekt och 211 Nm i vridmoment. Den elektriska motorn är integrerad i motorns kylsystem.

Batteri
Ett lithium-jon-batterisystem, som inte väger mer än 38 kg, fungerar som energilager för elmotorn i Audi Q5 hybrid quattro. Den kompakta enheten med sin kapacitet på 26 liter är placerad i ett kraschsäkert område under lastgolvet, utan att nämnvärt inkräkta på lastutrymmet. Batteriet består av 72 celler och vid 266 volt är den nominella energin 1,3 kWh och effekten 39 kW.

Lithium-jon-batteriet är luftkylt på två sätt, beroende på rådande krav. Vid låga temperaturer hämtar det med hjälp av en fläkt tempererad luft från kupén. Om temperaturen överstiger en viss gräns aktiveras en separat köldmediekrets. Den är kopplad till fordonets klimatsystem och använder en separat förångare.

Detta kraftfulla, aktiva kylsystem skiljer Audi Q5 hybrid quattro från många andra hybridfordon, och bidrar på ett avgörande sätt till en hög elektrisk tillgänglighet i hybridsystemet.

Driftlägena
Med sitt parallella hybridsystem kan Audi Q5 hybrid quattro köras i fem olika driftlägen. Körning med enbart förbränningsmotor, enbart med elmotor, eller i hybridläge, samt återvinning och ”boosting”.

Vid stillastående, till exempel innan start eller vid ett trafikljus, deaktiveras båda drivkällorna. I detta bekväma start-stopp-läge förblir dock klimatsystemet aktivt. Så snart som föraren släpper bromsen börjar Audi Q5 hybrid quattro att rulla.

Med en knapp på mittkonsolen eller med växelspaken kan föraren växla mellan tre olika körprogram. ”EV-läget” ger prioritet åt eldrivning inne i stadstrafik, ”D-läget” styr båda motorerna för optimal förbrukning medan ”S-läget” samt tryckkontrollen för tiptronic är konstruerad för en sportig körstil.

När föraren accelererar kraftigt tjänar förbränningsmotorn som kraftkälla för drivningen. Den elektriska motorn aktiveras sedan av operativsystemets strategi för att uppnå optimal effektivitet och förbrukning. Vid snabb acceleration, eller ”boosting”, arbetar elmotorn tillsammans med TFSI-motorn, med fullgas i ”S-läget” finns bilens sammanlagda effekt tillgänglig under en kort stund. Hybriddriften ger då drivkraft som i en stor sugmotor, men med betydligt större effektivitet.

När föraren släpper upp gaspedalen fungerar elmotorn som en generator och återvinner energi. I de flesta situationer frikopplas då TFSI-motorn från drivsystemet för att inte orsaka några förluster. Den elektricitet som återvinns av elmotorn och vid bromsning buffras i lithium-jon-batteriet. Om föraren bromsar mycket lätt utför elmotorn retardationen själv, vid mer kraftfull bromsning aktiveras det hydrauliska bromssystemet.

Drift
I instrumentpanelen visas tydligt hur Q5 hybrid quattro arbetar just nu, med en större andel av elkraft eller med förbränningsmotor, samt laddningsnivån i batteriet.

I förarinformationssystemet och MMI Navigation plus skärmens visas även drifttillståndet och kraftflödena i hybridsystemet. MMI-skärmen visar också konsumtion och återvinningsstatistik i lättförståeliga stapeldiagram. MMI Navigation plus av senaste generation, samt Audi sound system, är standard i Audi Q5 hybrid quattro.

Quattrodrivning och chassi
Den permanenta fyrhjulsdriften överför i alla situationer kraften från båda drivkällorna till vägen på ett säkert sätt. Under normala omständigheter betonas drivningen på bakhjulen för att ge sportiga egenskaper. Men vid behov överförs det mesta av kraften till den axel som har bäst grepp. För att spara vikt består många komponenter i det sofistikerade chassit av aluminium. Audi Q5 hybrid quattro får dra släpvagnar med upp till 2.000 kg.

En elektromekanisk enhet betjänar styrsystemet, med en liten elektrisk motor som ger servokraft. Systemet arbetar med hög effektivitet eftersom det inte förbrukar någon energi vid körning rakt fram. Bromsservon är försedd med en elektrisk vakuumpump.

Exteriör
Audi Q5 hybrid quattro utmärker sig med en glänsande svart kylargrill och kromade avgasrör. Aluminiumfälgarna i turbinbladsdesign mäter 19 tum och har formgivits exklusivt för hybridbilen. Däcken är i storlek 235/55.

Karossen är ovanligt lätt, baklucka och motorhuv är i aluminium. Den styva karossen innehåller varmpressat stål i många delar, och kombinerar låg vikt med mycket hög styrka. Trots en hög utrustningsnivå är Q5 hybrid quattro med en tjänstevikt på under 2.000 kg den lättaste hybrid-suv som finns på världsmarknaden. Totalt adderar hybridkomponenterna mindre än 130 kg extravikt.

Utrustning
Klimatkontrollsystemet i Audi Q5 hybrid har anpassats för kraven vid elektrisk körning. Kompressorn till luftkonditioneringen säkerställer att den arbetar även när förbränningsmotorn är avstängd. En elektrisk tillsatsvärmare stöder uppvärmningen av kupén.

Lansering av Audi Q5 hybrid quattro sker under 2011
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar. 2009 såldes närmare 950.000 nya Audibilar över hela världen. Audi omsatte under 2009 närmare 30 miljarder euro och hade drygt 58.000 medarbetare. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.