Nyhet

Hockeylegenden Jonas Bergqvist på ny vd post

En av Sveriges mest kända ishockeyspelare, Jonas Bergqvist, tillträdde den 1 december som verkställande direktör för expansiva AJ produkter AB i Hyltebruk. Jonas Bergqvist är ny som koncernchef på AJ produkter. En koncern som omsätter över en miljard och omfattar 27 företag i 20 europeiska länder. Ett expansivt katalogföretag inom kontor, lager och industri. AJ produkter startades 1975 av den nuvarande ägaren och styrelseordföranden Anders Johansson.
– Att gå in som vd i ett expansivt familjeföretag är en ny spännande utmaning för mig. Jag har haft extremt kul och spännande arbetsuppgifter sedan jag lämnade hockeyn, först som vd för Leksands IF, sedan fyra fantastiska år som vd på LRF konsult. Men nu känns tiden mogen för ett riktigt entreprenör- och familjeföretag. Något som jag är uppväxt i eftersom min pappa var en sann entreprenör hemma i Ängelholm, säger Jonas Bergqvist.
Anders Johansson – vad förväntar du dig av din nye vd?
– Jag har känt Jonas några år och uppfattat honom som en otroligt duktig och lyhörd ledare. Hans fokus blir helt klart ledarollen. Jag tror han kommer att lyckas lyfta oss alla på AJ produkter och få oss att prestera minst 10 – 15% mer.
-Vi har gjort en vettig arbetsfördelning mellan oss. Som entreprenör och styrelseordförande kommer mitt huvudfokus att ligga på att utveckla och förbättra hela koncernen med olika konceptlösningar samt titta på möjligheten att expandera på nya marknader.
Framgångsrik som både hockeyspelare och som företagsledare – hemligheten?
– Jag tillhör nog den sista generationen elitspelare som också kunde ha ett civil karriär vid sidan av idrotten. I mitt fall också en medveten satsning, säger Jonas Bergqvist. Jag tror det är hemligheten till min framgång både i rinken och utanför. De båda karriärerna har varit korsbefruktande.
– Hockeyn har lärt mig att klara extrema situationer – både lyckade och misslyckade. När man spelar hockey är det match varannan dag. Ett misslyckande får inte ligga kvar och gnaga till nästa match, då blir det ingen vinst. Det krävs en snabb ny mental lösning, vilket skapar trygghet. Man måste lära sig att gå vidare utan att gräma sig. Precis så är även det civila affärslivet och ledarskapet. Dessutom är det spännande och utvecklande att byta bransch. Jag tar alltid med mig det bästa från varje bransch och skapar något nytt.
Ditt uppdrag på AJ produkter?
– Jag känner att mitt uppdrag är att skapa struktur, organisera och leda företaget och dess anställda.  Det ska bli jäkligt kul det här! Jag arbetar med tillåtande miljöer och släpper fram människor – man måste skapa engagemang. Jag har spelat elitishockey i fyra olika länder under 20 år (14 år och 272 landskamper i Tre Kronor). De positiva värdena som finns i lagidrotten vill jag addera till AJ produkter.
Du sitter nu med i Ishockeyförbundets styrelse…
– Sedan i somras. Jag har varit borta i fyra år från hockeyn så nu är det dags. Jag tror jag har en hel del att tillföra. Jag vill vara med och förnya svensk hockey, vilket är nödvändigt för framtiden. Jag har många erfarenheter från två världar, företagarvärlden och den ideella hockeyvärlden, som jag vill bidra med.
www.ajprodukter.se

logo
Redaktionen