Produktnyheter

Volkswagen gör tvärtom – släpper bilsläp för båtar

Att ha sin båt på släp efter bilen är inget ovanligt. Men vad händer om man vänder på steken och låter båten dra bilen på en flytande trailer? Volkswagen presenterade en nyhet på Båtmässan i Göteborg under februari – för första gången har man tagit fram ett släp, Pontoon, som gör det möjligt att ta med sig bilen på sjön.
Nu finns chansen till en enklare och bättre båtsemester, när följande scenario kan bli verklighet: Man kör bilen mot hamnen med båt på släp efter. Väl framme vid vattnet sjösätts båten och man vänder på släpet. När man kastar loss åker bilen med på släp efter båten. Väl framme är det bara att köra upp bilen på land.
– Att tänka tvärtom och våga förverkliga okonventionella idéer är något som vi på Volkswagen uppmuntrar. Vi är övertygade om att det är en förutsättning för att komma framåt i utvecklingen och lägga grunden för framtidens viktigaste innovationer, säger Patrik Kilenius, chef för Volkswagen Göteborg.
Pontoon är en helt ny uppfinning som premiärvisas på Båtmässan i Göteborg 5-13 februari. Än så länge finns släpet därför bara som prototyp i ett exemplar.
– Flera av Volkswagens mest populära bilar togs först fram som prototyper, till exempel kom VW Golf som prototyp 1974. Det är startskottet för alla framgångsrika produkter, säger Patrik Kilenius.
Fakta Pontoon
Släpet Pontoon är tillverkat i ett material som heter Monopan – en stark cellplast med luftbubblor i. Materialets struktur påminner om en bikupa, med celler av luft genom hela byggnationen. De är ca 3 kubikmeter luft i Pontoon vilket ger en bra flytkraft.
• Bärkraft: ca 2800 kg
• Längd: 4,2 meter
• Vikt: 185 kg

logo
Redaktionen