Nyhet

Däckåtervinningsfabrik – bästa miljönyheten

”Däckåtervinning blir kommersiell med fabrik för ny metod” – det blev februari månads bästa svenska miljönyhet. Scandinavian Enviro Systems anlägger en sådan i Åsens Bruk i Dalsland. Årligen kasseras cirka elva miljoner däck. Metoden innebär att allt kan återvinnas lönsamt. Detta gillade webröstarna på Miljöinnovation och EU-bidrag så att det blev bästa svenska miljönyhet i februari.
– Det är verkligen just en sådan positiv nyhet för miljön som vi fokuserar på sajten ecoinnovation.se. Jag blir så glad när Scandinavian Enviro Systems lyckas sätta upp en fullskaleanläggning. Det blev också majoriteten av de webröstande, säger Erik Sandström, vd för Eco Innovation AB som ordnade webröstningen. 
Däckåtervinningen sker med pyrolysteknik. Gas blåses genom däck som är inslutna i kärl utan syretillförsel. En del av komponenterna förångas medan andra behåller sin fasta form. Det förångade materialet används dels i form av gas tillbaka i processen, dels efter kondensering som olja av olika slag. Dessutom får man kol och stål.
– Vi är stolta att vinna februari månads omröstning och tackar alla läsare som förstår hur revolutionerande vår teknologi är. Vi har nu ägnat tio  år av intensiv utveckling för att verifiera att vårt system fungerar för bildäck med god lönsamhet. Nu är vi tacksamma för alla som stöttat oss i processen och ska koncentrera oss på att bygga fabriken. Sedan ska vi snarast utöka kapaciteten i svenska fabriken till 30.000 ton, säger Ola Ekman, vd på Scandinavian Enviro Systems.
Presentation av vinnaren: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/ses20110320 
Webröstningen: http://ecoinnovation.se/miljoinnovationer/miljonyhet-februari 
Scandinavian Enviro Systems hemsida: http://www.envirosystems.se/

logo
Redaktionen