Nyhet

Volvo tar över ägandet av Pininfarina

Volvo Personvagnar och Pininfarina S.p.A har enats om att avsluta sitt joint venture gällande Pininfarina Sverige AB och verksamheten i Uddevalla. Det betyder att Volvo Personvagnar, enligt gällande avtal, tar över hela ägandet av Pininfarina Sverige AB – vilket i sin tur äger fabriken i Uddevalla. Ägarskiftet sker i maj 2013.
Verksamheten i Uddevallafabriken, som i nuläget består av tillverkning av Volvo C70 cabriolet, kommer att fortsätta utan förändringar. Volvo Personvagnar kommer att ta över hela ansvaret för de anställda. Den enda formella förändringen blir att Volvo Personvagnar blir ensam ägare av verksamheten i Uddevalla.
Ett joint venture mellan Volvo Personvagnar och Pininfarina S.p.A. skapades 2003. Fabriken i Uddevalla har framgångsrikt tillverkat Volvo C70, vilken 2010 erhöll J D Power Best In Class quality award 2010.
– Bilindustrin har genomgått epokgörande förändringar de senste tre åren. Pininfarinas framtid kommer att vara baserad på design och produktutveckling, hållbar mobilitet och varumärkesutveckling. Det är orsaken till att vi nu, efter många års framgångsrikt samarbete med Volvo Personvagnar, tar oss an framtiden med andra förutsättningar, säger Silvio Pietro Angori, vd för Pininfarina S.p.A.
– Vårt joint venture med Pininfarina har varit mycket framgångsrikt, med stora fördelar för bägge parter. När vi nu avslutar vårt samarbete är det i samförstånd och i en tid med nya utmaningar för bägge företagen, säger Stefan Jacoby, vd för Volvo Personvagnar.