Produktnyheter

Mazda5 sparar mer vikt

Nya Mazda5, en flexibel familjebil med sju sittplatser och praktiska skjutdörrar, har ett par månader funnits på den svenska marknaden med en 150 hästkrafter stark bensinmotor. Nu finns även en version med en snål dieselmotor, som drar 5,2 liter per 100 km och som är 120 kilo lättare än den tidigare dieselversionen.
Den nya 1.6 liters turbodieselmotorn, kallad MZ-CD 1.6, finns redan i Mazda3. Motorn har utvecklats ur en tidigare version, som gav 109 hästkrafter, men som aldrig fanns i den tidigare generationen av Mazda5. Här satt istället en två liters turbodieselmotor, som i olika versioner gav endera 110 eller 143 hästkrafter.
46 procents lättare drivlina
Nya Mazda5 1.6 DE har också en nyutvecklad, lättare och mer kompakt sexväxlad manuell växellåda. Den tidigare två liters motorn med ett vridmoment på upp till 360 Nm krävde en större och kraftigare växellåda. Genom att istället använda den nya dieselmotorn, byggd i aluminium, och den nya lättare växellådan, har vikten sänkts med 120 kilo.
Motorn är 73 kilo lättare än den äldre två litersmotorn och väger nu 102 kilo. Den nya växellådan är 47 kilo lättare och har en vikt av 38 kilo. Det betyder att den nya drivlinans totala vikt nu bara är 140 kilo mot 260 kilo i den tidigare generationen av Mazda5. En minskning med drygt 46 procent.
15 procent lägre förbrukning
Den nya 1.6 liters dieselmotorn ger 115 hästkrafter vid 3.600 rpm, medan det maximala vridmomentet är 270 Nm och är konstant mellan 1.750 och 2.700 rpm. Jämfört med den tidigare två liters dieselmotorn i Mazda5 har den genomsnittliga bränsleförbrukningen minskat med 14,8 procent, från 6,1 l/100 km till 5,2 l/100 km, och CO2-utsläppen med 13,2 procent från 159 g/km till 138 g/km.
För att den nya motorn skulle kunna klassas in i den hårdare miljöklassen Euro 5, har bl.a. kompressionen sänkts från 18,3:1 till 16,0:1, vilket ger lägre förbränningstemperatur. Motorn har även en ny och effektivare EGR-funktion, som gör att den snabbare blir varm vid kallstarter.
Den nya motorn har bara en överliggande kamaxel och två ventiler per cylinder, medan den tidigare motorn var av s.k. DOHC-typ med dubbla kamaxlar och fyra ventiler per cylinder.  Fördelarna med den nya motorn är bl.a. lägre vikt och mindre friktionsförluster. Common-rail insprutningen har utvecklats och blivit mer exakt och mer effektiv. Nya motorn har även avsevärt lägre utsläpp av nitrösa gasar, NOx.
Insprutningssystemet har nya elektroniska insprutare av piezo-typ, som tillåter ett insprutningstryck av 1.600 bar. Detta höga insprutningstryck ger en ännu mer exakt bränslemängd, vilket, förutom lägre bränsleförbrukning, även ger ett högre vridmoment och renare avgaser. Men denna mer avancerade typ av insprutning ger även en effektivare förbränning, som i sin tur ger en tystare och mer vibrationsfri dieselmotor. Motorn har även en ny turbo med variabel geometri och turbotrycket har ökat från 1,3 till 1,6 bar.
Underhållsfritt partikelfilter
Ytterligare en nyhet är att den nya dieselmotorn är helt underhållsfri när det gäller motorns dieselpartikelfilter. Den tidigare motorn var tvungen att använda en tillsats för att kunna förbränna partiklarna. Den nya motorn har istället en oxidationskatalysator som höjer avgastemperaturen och ökar partikelförbränningen, vilket innebär att partikelfiltret klarar förbränningen utan att behöva någon extra tillsats. Servicen blir därmed både enklare och billigare för kunden.
I Sverige finns nya Mazda5 1.6 DE i tre olika utrustningsnivåer, Advance, AdvancePlus och Sport, med ett cirkapris från 242.000 kronor.

logo
Redaktionen