Nyhet

Statoil bygger ut fordonsgasnätet i Stockholm

Per Ankersjö (Stadsmiljöborgarrådet), Morgan Wiktrosson (vd Svenska Statoil) och Helena Fornstedt (informationschef Statoil) var med på invigningen.


Nu bygger Statoil tillsammans med AGA ut fordonsgasnätet och förbättrar samtidigt tillgången på fordonsgas i Stockholmsområdet. Satsningen innebär att tre nya anläggningar för fordonsgas öppnas och den befintliga anläggningen i Hammarby Sjöstad får ökad kapacitet. Den gemensamma satsningen invigdes av Per Ankersjö, stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad, på Statoils fullservicestation i Hammarby Sjöstad.
– Det är glädjande för våra kunder som tankar fordonsgas att nu få tillgång till fler tankställen och få en ökad tillgänglighet av fordonsgas i Stockholmsområdet. Fordonsgas efterfrågas alltmer, inte minst från våra företagskunder, säger Helena Fornstedt, informationschef, Svenska Statoil.
Utöver att förbättra kapaciteten i Hammarby Sjöstad öppnas tre nya fordonsgasanläggningar, två på Statoils befintliga fullservicestationer i Täby och Upplands Väsby. I tillägg kommer Statoil att öppna en automatstation för fordonsgas i Bromma på Drottningholmsvägen.
Ur miljösynpunkt är fordonsgasen bra och innehåller i dagsläget som minst 50 procent biogas. Ambitionen är att andelen biogas ska ökas i takt med att produktionen av biogas ökar.
– Vi tror på fordonsgas som det bästa drivmedlet ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Det här är en av flera satsningar som AGA och Statoil nu gör för att möta den ökande efterfrågan av fordonsgas och underlätta för konsumenterna, säger Ragnar Sjödahl, marknadsansvarig för biogas på AGA.
– Att öka tillgången och tillgängligheten på biogas är en viktig fråga för Stockholms stad. Därför har vi nyligen gett Miljöförvaltningen i uppdrag att ta fram en biogasstrategi för staden. Vi har också utsett en biogassamordnare. Det är mycket positivt att utvecklingen går framåt och att antalet tankställen nu stadigt ökar, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).
Statoil och AGA planerar för att långsiktigt kunna öka antalet försäljningsställen i takt med ökad efterfrågan på fordonsgas. Totalt kommer Statoil nu att ha åtta fordonsgasanläggningar strategiskt placerade i en ”fordonsgasring” runt Stockholmsområdet; Hammarby Sjöstad, Sköndal, Arlanda, Täby, Bromma, Upplands Väsby, Veddesta och Skärholmen.

logo
Redaktionen