Nyhet

Officiell testkörning med Volvo V60 Plug-in Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid


Den första officiella testkörningen av Volvo V60 Plug-in Hybrid kommer att ske vid det 11:e Michelin Challenge Bibendum i Berlin den 18-22 maj 2011. Volvo Personvagnar AB ställer upp i miljörallyt med tre bilmodeller som understryker företagets ledande position inom ny, effektiv miljöteknik som inte kompromissar med de andra egenskaperna som krävs i en högklassig bil.
Berlintrion Volvo V60 Plug-in Hybrid, Volvo C30 Electric och Volvo V50 DRIVe är tre exempel på Volvo Personvagnars kompromisslösa inställning till grön bilkörning.
– För att få verkliga bilentusiaster att tänka grönt måste du ge dem en möjlighet att köra koldioxidsnålt utan att ta bort adrenalinkickarna som skapar äkta körglädje. Testerna i Michelin Challenge Bibendum handlar inte bara om energieffektiv körning. De väger även in traditionella egenskaper som acceleration och väghållning. Därför är vi övertygade om att våra bilar kommer att klara sig mycket bra. Alla tre är lika välutrustade, bekväma, sportiga och säkra som alla andra Volvomodeller, säger Peter Mertens, Senior Vice President Research and Development vid Volvo Personvagnar.
Volvo V60 Plug-in Hybrid – tre bilar i en
Volvo V60 Plug-in Hybrid, som testkörningsdebuterar i officiella sammanhang vid Michelin Challenge Bibendum, samlar de bästa egenskaperna från tre olika biltyper i en attraktiv sports wagon. Föraren väljer det önskade körsättet via tre knappar på instrumentpanelen: Pure, Hybrid och Power.

  • I läge Pure drivs bilen enbart av elmotorn i så stor utsträckning som möjligt. Körsträckan är upp till fem mil.
  • Hybrid är det förvalda läget när bilen startas. Dieseln och elmotorn samarbetar med sikte på optimal balans mellan körglädje och miljöeffektiv körning. Utsläppen av CO2 (NDEC) ligger på 49 g/km, vilket motsvarar en dieselförbrukning på 1,9 l/100 km. Bilens totala räckvidd är cirka 1200 km.
  • I läge Power används tekniken fullt ut för att ge bilen bästa möjliga prestanda. Tillsammans ger dieseln och elmotorn 215 + 70 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 440 + 200 Nm.

Framhjulen på V60 Plug-in Hybrid drivs av den femcylindriga, 2,4-liters turbodieseln D5 med 215 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 440 Nm. Bakaxeln har en elmotor på 70 hästkrafter, som får sin kraft från ett litium-jon batteripaket på 12 kWh. Bilen har en sexstegad automatisk växellåda.
Volvo V60 Plug-in Hybrid, som börjar säljas under 2012, är resultatet av ett nära samarbete mellan Volvo Personvagnar och Vattenfall.

Volvo C30 Electric


Volvo C30 Electric – 15 mil så gott som utan koldioxidutsläpp
Volvo C30 Electric är lika välutrustad, bekväm, sportig och säker som standardbilen – och erbjuder på samma gång föraren 15 mils så gott som koldioxidfri körning på en full laddning.
Bilen har en elmotor på 111 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 220 Nm. Litium-jon batterierna på 24 kWh laddas via ett vanigt 230 Volts eluttag. En 10 Amperes laddning tar runt tio timmar. Tiden minskar till under sju timmar med 16A.
Den certifierade körsträckan enligt NEDC (New European Driving Cycle) är 163 km, men Volvo Personvagnar anger upp till 150 km som bilens praktiska räckvidd. Den energi som genereras under motorbromsning använd för att ladda batteriet.
C30 Electric accelererar från 0 till 70 km/h på bara 6,5 sekunder. Bilens toppfart är 130 km/h.

Volvo V50 DRIVe


Volvo V50 DRIVe
Volvo V50 DRIVe har en 1,6-liters turbodiesel med start/stopp och andra tekniklösningar som håller koldioxidutsläppen nere på 99 g/km. Motorn ger 115 hk och har ett maximalt vridmoment på 270 Nm. Bränsleförbrukningen är 3,8 liter per 100 km.
– Utvecklingen har gått snabbt sedan vi presenterade våra tre första 119-gramsmodeller i Paris hösten 2008. Volvoköparna kan nu välja mellan sammanlagt sju modeller med CO2-utsläpp under 120 g/km, varav tre under hundrastrecket. Få av våra konkurrenter kan slå oss på fingrarna i jakten på allt mer miljöeffektiva bilar, säger Peter Mertens. Han sammanfattar:
– Både V60 Plug-in Hybrid och C30 Electric demonstrerar vår ambition att göra elektrifierade bilar tillgängliga för köparna så snabbt som möjligt. Bilarna vi ställer upp med i Michelin Challenge Bibendum ingår i testflottor som är mycket nära produktionskvalitet.