Nyhet

Sverigelansering av nya Ford Focus Kombi

Återförsäljare över hela Europa kommer snart att börja sälja en ny version av Fords senaste Focus-modell sedan tillverkningen startat av den nya kombin. Den nya modellen, som produceras på Fords fabrik i tyska Saarlouis, fraktas nu ut till återförsäljarna och försäljningen sätter igång i slutet av maj. Därmed kan kunderna välja mellan två dynamiska och attraktiva modeller – femdörrars och kombi – beroende på vilken som passar deras livsstil bäst.
– Kundernas och medias respons på vår nya femdörrars Focus har varit fantastisk, och vi räknar med att kombiversionen får ett lika positivt mottagande, säger Anna Müller, vd för Fords svenska marknadsbolag.
– Fords återförsäljare i Europa rapporterar en stark efterfrågan i samband med lanseringen av nya Focus. I början av april hade man fått in drygt 20.000 beställningar och antalet stiger snabbt. Med nya Ford Focus erbjuder vi klassledande teknik, design och köregenskaper på marknaden för bilar i mellanklassen. Tack vare kombin når vi ut med dessa kvaliteter till ännu fler kunder.
En dynamisk och praktisk kombi
Nya, attraktiva Ford Focus kombi är en viktig nyhet på den europeiska marknaden, där cirka en tredjedel av Focus-köparna föredrar kombiversionen. I kombilandet Sverige är hela två av tre sålda Focus en kombi.
– Kombin har alltid varit en viktig Focus-modell i Europa och det är bara femdörrarsutförandet som är populärare, kommenterar Gunnar Herrmann, som övervakade utvecklingen av nya Focus i sin egenskap av chef för Fords globala C-bilslinje.
Nya Focus kombi har fått en elegant design, präglad av balansen mellan dynamisk design och praktisk funktionalitet. Inbyggda takräcken i aluminium (tillval) understryker kombins ”kinetic design”-formspråk och bakluckan har fått en inbyggd, kompakt takspoiler.
Snygg och rymlig
Bakom den eleganta exteriören döljer sig en rymlig och väl utformad interiör med gott om plats både för passagerare och bagage. Kombin har samma hjulbas som femdörrarsmodellen – 2.648 mm – men för att man ska få ett större lastutrymme har totallängden ökats med 198 mm till 4.556 mm. Det här ger värdefullt extra utrymme även om Focus också i kombiversion har en kompakt form, något som gör den lätt att manövrera i stadstrafik och vid parkering.
Med baksätena på plats har kombin ett stort lastutrymme på 490 liter. Baksätena kan delas 60/40. Man kan dessutom fälla sitsarna framåt och skapa en platt lastyta med de nerfällda ryggstöden. Med nerfällda baksäten är den maximala lastkapaciteten hela 1 516 liter (med reparationssats för däck).
Kombin har ett lastutrymme mellan hjulhusen som är 1 149 mm brett, vilket är 119 mm mer än på femdörrarsversionen.
Flexibel och mångsidig
Nya Focus kombi är en attraktiv och flexibel familjebil som kan fås med en lång rad funktioner så att den blir mångsidig och passar för många olika användningsområden. Kunderna kan till exempel skräddarsy bagageutrymmet med olika tillbehör, från mattor och bagagenät till hundgaller och lastskydd.
Takräckena i polerat aluminium (tillval) utgör grunden för ett helt takboxsystem med speciella tvärstag och olika beslag för säkra transporter av allt från cyklar till skidor.
Också de yngsta passagerarna ska förstås resa tryggt och bekvämt; Focus kombi har bältespåminnare bak – så att föraren varnas om passagerare i baksätet inte använder säkerhetsbälte – och elektriska barnlås på bakdörrarna.
Ett stort urval drivlinor med låga koldioxidutsläpp
För den nya Focus-kombin finns samma spännande urval drivlinor med låga CO2-utsläpp och smarta tekniska funktioner som för nya femdörrars Ford Focus.
I motorprogrammet finns bland annat den avancerade nya 1,6-litersversionen av Fords EcoBoost-motor med turboladdad direktinsprutning och flera avancerade Duratorq TDCi-dieselmotorer av typen common-rail. De har alla betydligt lägre bränsleförbrukning än tidigare modeller.
Förutom de högeffektiva bensin- och dieselmotorerna använder de nya Focus-modellerna sig av andra funktioner från Ford ECOnetic-programmet som minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.
Alla bilar med 1,6-liters Fords EcoBoost-bensinmotorn eller 1,6-liters TDCi-dieselmotorn är utrustade med det automatiska start-/stoppsystemet och har koldioxidutsläpp från endast 109 g/km på dieselmodellen.
Smarta tekniska funktioner på en helt ny nivå
I den nya kombimodellen kan kunderna dra nytta av Fords mycket stora investering i fordonsteknik. Focus-serierna erbjuder en rad spännande funktioner som man annars bara hittar i större och dyrare bilar.

logo
Redaktionen