Produktnyheter

Ford håller bilförarna vakna

Med tanke på de många tusen olyckor varje år som orsakas av bilförare som somnar bakom ratten kan Fords nya säkerhetsfunktion Driver Alert komma att rädda liv. I systemet används avancerad teknik och sofistikerade algoritmer för att analysera förarens beteende och skicka ut varningar om föraren visar tecken på trötthet, det vill säga om styrningen är avvikande.
– Trötthet bakom ratten är ett allvarligt problem som kan drabba vem som helst. Trötta förare brukar tappa styrriktningen när koncentrationen försvagas och sedan göra en snabb korrigering med ratten. Vårt system känner av dessa typiska, plötsliga rörelser i sidled, säger Ford-ingenjören Margareta Nieh som har varit med och utvecklat Driver Alert och är specialist på ämnet.
I Driver Alert ingår en liten framåtriktad kamera som är ansluten till en dator. Kameran är monterad framför backspegeln och läser av linjemarkeringar på båda sidor om vägbanan.
Datorn beräknar var bilen bör befinna sig i förhållande till vägmarkeringarna. Om denna beräknade position skiljer sig avsevärt från den verkliga positionen avger systemet en varning.
Anta att föraren är trött och okoncentrerad så att bilen börjar slira från sida till sida, förklarar Nieh. Programvaran upptäcker då detta och varnar föraren i två steg.
Först ringer en klocka och ett textmeddelande visas på instrumentbrädan under 10 sekunder. Om förarens beteende inte ändras visas ännu en varning på instrumentbrädan och den här gången måste föraren bekräfta meddelandet genom att trycka på en OK-knapp.
Om föraren inte bekräftar den andra varningen kan systemet bara återställas genom att man stannar bilen och öppnar dörren vid förarplatsen, berättar Nieh. Systemet räknar då med att man bytt förare i bilen eller att föraren tagit en paus och därför kan fortsätta.
Även om kameran söker efter vägmarkeringar på båda sidor om körbanan fungerar systemet också med markeringar på den ena sidan bara. Driver Alert kan stängas av med ett reglage på instrumentbrädan.
– Funktionen är väldigt smart, försäkrar Nieh. Den är programmerad så att den kan identifiera avsiktliga filbyten och omkörningar, vilket innebär att man slipper bli varnad vid fel tillfällen.
Förarvarning finns nu på nya Ford Focus samt Ford Mondeo, S-MAX och Galaxy. Vi vet att ungefär var femte motorvägsolycka beror på förare som somnar framför ratten, så Driver Alert är en säkerhetsfunktion som alla kan dra nytta av. Som Nieh säger: ”Vi har tagit fram en smart väckarklocka som kan rädda liv!”
Vid dessa tillfällen är risken störst för sömnrelaterade olyckor:

  • På långa och monotona resor, t.ex. på motorväg
  • Mellan 02.00 och 06.00 på natten/morgonen
  • Mellan 14.00 och 16.00 (särskilt sedan man ätit eller druckit alkohol; en enda alkoholhaltig dryck räcker)
  • Om föraren har sovit mindre än normalt
  • Omföraren har druckit alkohol
  • Om föraren har tagit medicin som kan orsaka trötthet
  • På resor hem från ett nattskift
logo
Redaktionen