Nyhet

Sveriges bästa fordonsmekaniker utsedda

Årets slutprov, där totalt 2120 elever från 136 skolor deltog, är avslutat. Slutprovet är ett av motorbranschen framtaget test, där elever inom sex olika yrkesgrenar får möjlighet att visa att de behärskar de kunskaper som branschen efterfrågar. Totalt ska 50 frågor besvaras av varje elev.
Sverigevinnare blev:
Bilmekaniker, Martin Forsgren, Gudlav Bilderskolan, Sollefteå – 115 poäng
Bilskadereparatör, Robin von Bennigsen, Fordonsutbildningar i Örebro, Örebro – 120 poäng
Fordonslackerare, Andreas Nikander, Viskastrandsgymnasiet, Borås – 127 poäng
Lastbilsmekaniker, Alexander Nilsson, Viskastrandsgymnasiet, Borås – 114 poäng
Maskinmekaniker, Joakim Långh, Anders Ljungstedts Gymnasium, Linköping – 112 poäng
Reservdelsspecialist, Johan Warg, Karlstads Praktiska Gymnasium – 110 poäng
Totalt kan man få 150 poäng.
Bästa klass: FPLA08, fordonslackering, på Viskastrandsgymnasiet med medelvärde 108 poäng.
– Vi tror dialogen mellan skola och näringsliv är viktig. Slutprovet är en del av den dialogen. Genom provet får motorbranschen ett bevis för om utbildningen svarar upp mot en del av de kunskapskrav som branschen ställer, säger Caj Luoma, ordförande i Motorbranschens yrkesnämnder.
– Glädjande är att resultaten går rätt väg då antalet godkända och certifierade elever ökat med drygt 30% på fem år, avslutar Caj Luoma.
Det är Motorbranschens yrkesnämnder, MYN och LYN (Motorbranschens Yrkesnämnd och Lackerarnas Yrkesnämnd), som årligen genomför detta landsomfattande slutprov för avgångselever inom fordonsprogrammets sex olika inriktningar.
Vinnarna kommer att uppvaktas av motorbranschen i samband med skolavslutningen. MYN och LYN tilldelar också Sverigebästa vinnarna, en plats på årets Studie- och premieresa till Hockenheim Ring, Tyskland, den 21-24 oktober.
Mer fakta om slutprovet hittar du på http://www.bilproffs.se/.

logo
Redaktionen