Kortnyheter

Halverad förbrukning med ny metod

Med hjälp av hybridkonvertering kan bränsleförbrukningen hos entreprenadmaskiner halveras. Det hävdar en grupp forskare vid det finländska Aaltouniversitetet.
De har tagit fram en ny teknologi som tillvaratar energin från det arbete som exempelvis entreprenadmaskiner, gruvfordon och lantbruksmaskiner utför.
Genom att förse maskinerna med elektrisk transmission som komplement till den befintliga förvandlas de till hybbridmaskiner. På så sätt kan bränsleförbrukningen, enligt forskarna, reduceras rejält.
– Dessa tunga fordon används under långa tider så i slutänden har utsläpp och bränsleförbrukning ackumulerats, säger professor Jussi Suomela, projektansvarig vid Aaltouniversitetet, i ett pressmeddelande.
Forskarna undersöker nu vilka moment och rörelsemönster som går att uttnyttja. Inbromsning och sänkning av last är ett par typiska exempel.
Målet är att minska både bränslekonsumtion och utsläpp. En positiv bieffekt är att hybridomvandlingen leder till lägre kostnader – och att fordonen i princip skulle kunna kopplas till en stickkontakt.

logo
Redaktionen