Peab och Northland bildar ett bolag för transportlogistik

Peab och Northland har tecknat en avsiktsförklaring om att bilda ett gemensamägt bolag, som ska hantera logistiken för transporter av järnmalm från Kaunisvaaragruvan i Pajala till Narviks hamn.
Ambitionen är att etablera det gemensamma bolaget under det tredje kvartalet 2011, och att ytterligare en eller två partners kommer att erbjudas att bli delägare.

Det gemensamma bolaget planeras vara i drift i slutet av 2012, vilket sammanfaller med starten av produktionen i Kaunisvaara. Bolaget ska hantera hela logistikkedjan, som omfattar lastning av järnmalm i Kaunisvaara på lastbilar för transport till Svappavaara, där malmen kommer att lastas om till tåg. Bolaget ska därefter ansvara för tågtransporten till Narvik och lastningen på fartyg i hamnen.
Den årliga produktionen i Kaunisvaaragruvan beräknas uppgå till 12 miljoner ton järnmalm och 5 miljoner ton koncentrerad järnmalm, under åren 2013-2022.
Detta är en avsiktsförklaring och när slutliga avtal föreligger kommer en uppdaterad pressrelease att skickas ut.
– Att utveckla och förädla logistiken har hög prioritet i Peab och detta är ett stort logistiskt uppdrag. Vi är glada att vi nu kan utveckla vårt samarbete med Northland. De erfarenheter vi har från tidigare gruvprojekt, kommer att bli viktiga i detta arbete, säger Peabs VD Jan Johansson i en kommentar.

Aktuellt

Övertygande däcktester

Övertygande däcktester

Premiumtillverkaren Hankook tar steget in i den kalla årstiden med tre utmärkta modeller som fått testbetyg över genomsnittet.

Nynas 90 år

Nynas 90 år

När Nynas första raffinaderi togs i bruk i Nynäshamn 1928, var fokus på att förse den svenska marknaden med...

Nya Mitsubishi L200

Nya Mitsubishi L200

Den 17 november är det världspremiär av den nya pickupen Mitsubishi L200 i Bangkok.  I Sverige lanseras bilen hösten...

Fossilfritt transportlaboratorium

Fossilfritt transportlaboratorium

Scanias transportaboratorium används för delar av Scanias interna transportbehov. Från 2018 drivs vagnparken enbart av fossilfria* bränslen eller hybridteknik,...

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelapp lär ut bioekonomi

Spelappen Grow Forest har laddats ned 100 000 gånger internationellt. Nu växer spelet ytterligare med nya funktioner för att fortsätta...

Sveriges sista PGR-bil

Sveriges sista PGR-bil

Den sista PGR-bilen med destination Sverige. Efter en omfattande påbyggnation levereras den nu i form av en avancerad brandbil...

Från rosa till blått för Derome

Från rosa till blått för Derome

Under oktober månad färgades alla Deromes virkespaket rosa, till förmån för bröstcancerforskningen. Nu är november här och för att...

Fler artiklar