Nyhet

Imponerande slutspurt i ”One Tonne Life”:

Testfamiljen Lindell tog sig ner till 1,5 ton koldioxid per person och år. Miljöminister Andreas Carlgren blir i dag den som officiellt stänger projektet ”One Tonne Life” i Hässelby utanför Stockholm.
Under sex månader har testfamiljen Lindell levt klimatsmart med sikte på att minska sina utsläpp från normala 7,3 ton koldioxid per år till minimala ett ton. Efter en imponerande slutspurt kom Lindells i mål på 1,5 ton. Det innebär att familjen lyckades minska sina utsläpp med nästan 80 procent jämfört med ”startvikten” i januari.
Ögonblicket då Andreas Carlgren stänger av Vattenfalls smarta energimätare Energy Watch i ”One Tonne Life”-huset sätter punkt för familjen Lindells (pappa Nils, mamma Alicja med barnen Hannah och Jonathan) banbrytande försök att komma ner till ett ton koldioxid per person och år. Detta motsvarar den nivå som sannolikt krävs för att undvika allvarliga klimatförändringar.
Familjens 80-procentliga sänkning visar att regeringens klimatmål på en 40-procentlig minskning av de svenska koldioxidutsläppen till år 2020 är fullt nåbar för ett hushåll redan idag med bästa kunskap och teknik.
– Ner till 2,5 ton behövde vi inte göra några större kompromisser med vårt vanliga liv. Sen blev det tuffare. Att leva på 1,5-tonsnivån var med våra mått mätt en extrem vardag, säger Alicja Lindell.
”One Tonne Life” är ett projekt där A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar tillsammans med sina branschpartners ICA och Siemens skapat förutsättningarna för ett klimatsmart hushåll.
Under sex månader har familjen Lindell bytt ut sitt 70-talshus och sina snart tio år gamla bilar mot en nybyggd, klimatsmart trävilla från A-hus och en batteridriven Volvo C30 Electric. Vattenfall står för förnybar el, ny energiteknik och energicoachning. ICA och Siemens är branschpartners inom områdena mat och hushållsapparater.
Störst minskning inom transporter och elförbrukning
Transporter och elförbrukning är de områden där familjen gjort de största framstegen.
Utsläppen från transporterna har minskat med över 90 procent, bland annat tack vare att familjens Volvo C30 Electric laddas med el från vattenkraft. Familjens villa från A-hus producerar sin elektricitet och med förnybar el från vattenkraft blir koldioxidutsläppen från köpt el nära noll. Totalt har koldioxidutsläppen från boendet mer än halverats.
Maten är ett tredje område där familjen gjort stora framsteg. Genom att låta bli att slänga mat och göra kloka val minskade utsläppen rejält. Att variera sina val av kött och äta mer grönsaker är ett enkelt sätt för alla att minska koldioxidutsläppen från maten. I slutspurten åt Lindells enbart vegetarisk mat och mjölkprodukter byttes ut mot soja- och havrebaserade alternativ.
Ambitiös spurt – men ”ryggsäcken” tynger
För att minska sina utsläpp ytterligare valde familjen under 1,5-tonsveckan också att ”minska” sin boyta genom att stänga av ett rum med tillhörande möbler.
– I spurten skippade vi det mesta av den mat vi äter till vardags. Det blev dessutom inget TV-tittande, ingen shopping och inga besök på café eller restaurang. Men med en ”ryggsäck” på 900 kilo blir det ändå inte möjligt att komma ända ner till ett ton, säger Nils Lindell.
I ”ryggsäcken” ligger koldioxidutsläppen som sker när de olika produkterna tillverkas, t ex huset, solcellerna, bilen, möblerna och familjens kläder.
– Utsläppen från produktionen har vi inte kunnat påverka. Men vi har visat att man med rätt kunskap och motivation kan komma ganska nära ett ton. Det har dessutom varit ett kul och lärorikt äventyr, säger Nils Lindell.