Produktnyheter

35 år med Golf GTI

Första generationens Golf GTI är en av de Volkswagen-bilar som designats av Giugiaro.


I år är det 35 år sedan Golf GTI gjorde entré på bilmarknaden. Det firas nu med jubileumsmodellen Edition 35, som bland annat har kryddats med 24 extra hästkrafter. Bilen har svensk premiär i jul
Sedan debuten av de första Golf GTI 1976, har denna sportiga Volkswagen haft en oavbruten historia av framgång som spänner över 35 år. Den har länge varit en bil med kultstämpel och GTI har blivit ett självständigt varumärke.
Volkswagen har som vana att fira GTI:s årsdagar med exklusiva specialmodeller. Denna tradition fortsätter nu med Golf GTI Edition 35. Utöver standardutrustningen från vanliga GTI kryddas jubileumsversionen med bi-xenonstrålkastare med integrerade LED-varselljus, speciella 18-tums lättmetallfälgar ”Watkins Glen”, Edition 35-emblem på instegslisterna och framskärmarna samt mörkare tonade rutor från B-stolpen och bakåt.
Interiört finns självklart den sobra rutiga klädseln – nu med Edition 35-emblem. Tillval är antingen läder/microfiber-klädsel eller läderklädsel ”Vienna”. Andra detaljer är en specialdesignad växelspaksknopp i golfbollsdesign, speciella dekorpaneler, särskilda tygmattor och säkerhetsbälten med röda kanter. En sexstegad DSG-låda finns som tillval.
Jubileumsmodellen erbjuder också mer körglädje i form av 24 extra hästkrafter. De 235 hästkrafterna gör Edition 35 till den motorstarkaste fabriksbyggda GTI:n någonsin! Prestandan har förbättrats jämfört med vanliga Golf GTI. 0-100 km/h går på 6,6 sekunder (vanliga GTI: 6,9 sekunder). Bränsleförbrukningen vid blandad körning stannar på 8,1 l/100 km för manuell växellåda och 8,0 l/100 km för DSG.
Golf GTI Edition 35 hade världspremiär på den legendariska GTI-träffen i Wörthersee, Österrike, som arrangerades 1-4 juni. I Sverige är bilen nu beställningsbar och premiär sker i juli.
Golf GTI Edition 35 kostar 289 900 kronor. Tillägg för DSG är 14 500 kronor.