Produktnyheter

i40 kombi – en milstolpe för Hyundai

Hyundai i40 kombi visades upp för världen för första gången på 2011 års bilsalong i Genève i mars. i40 är en av byggstenarna i Hyundais nya devis ”New Thinking. New Possibilities”. i40 är verkligen ett bevis på hur långt Hyundai har kommit under senare år och visar hur man tänker positionera produkterna och varumärket i framtiden.
i40 kombi har en längd på 4,77 meter och placerar sig i stora mellanklassen, eller det så kallade D-segmentet. I Sverige gör Hyundai därmed en rejäl inbrytning bland företags- och tjänstebilar.
Bilen byggs i Sydkorea men har utvecklats och konstruerats vid Hyundais europeiska forsknings- och utvecklingscenter i Rüsselsheim, Tyskland, för att möta europeiska kunders krav och önskemål. i40 erbjuder allt man kan önska vad gäller säkerhet, komfort, utrustning och kvalitet till ett pris som är överkomligt för de flesta.
Utvecklingen av i40 kännetecknas av det nya formspråket ”fluidic sculpture”, som ger bilen ett kraftfullt och eget utseende. Karosslinjerna sveper upp från fronten längs sidorna och upp i taket och möts i bakpartiet. En typisk detalj är den sexkantiga grillen och stora ”juvelliknande” strålkastare.
Med ett axelavstånd på 2 770 mm, har i40 de allra bästa innerutrymmena i klassen. Takhöjden är 1 025 mm, bredden i axelhöjd 1 455 mm och benutrymmet fram 1 170 mm. Även bagagerumsvolymen är mer än vad de flesta konkurrenterna i klassen erbjuder: 553 liter med uppfällt baksäte och 1 723 liter när baksätena är nedfällda, baksätet är delbart 60/40. Lastförskjutningsskydd är standard liksom utdragbart insynsskydd med snabböppningsfunktion.
Miljöbil
Hyundai i40 kombi kommer med fyra motorer, samtliga Euro5-godkända, två direktinsprutade bensin- och två dieselmotorer. Bensinmotorerna är en 1,6 liters motor på 135 hk och en 2,0 liters motor på 177 hk. Dieslarna är på 1,7 liter, 115 respektive 136 hk och ett max. vridmoment på 260/325 Nm. Dieselmotorerna har ett CO2-utsläpp på 113 respektive 119 gram/km. Sexväxlad manuell växellåda är standard och till de båda större motorerna finns en sexväxlad automatlåda som tillval.
Bilens chassi kombinerar säkra vägegenskaper med hög åkkomfort. Den har individuell hjulupphängning, skruvfjädring, dubbelverkande gastryckstötdämpare och krängningshämmare fram- och bak. Framvagnen är av McPherson-typ och bak sitter en multilänkaxel. Skivbromsar fram- och bak, de främre ventilerade. Som standard finns 16-tums lättmetallfälgar med 205/60-däck, 17- och 18-tums hjul finns som tillval.
Utrustningsnivån kommer att tilltala många blivande köpare; med bland annat anslutningsprogram som Bluetooth handsfree, värme- och ventilationskanaler även till baksätet, eluppvärmda säten på ytterplatserna bak, liksom system för automatisk borttagning av imma.
Den gedigna standardutrustningslistan innehåller bland annat, automatisk klimatanläggning, rattmanövrerad farthållare, färddator, Radio/CD/mp3-stereo plus AUX/USB med ratttmanövrering, elmanövrerade och eluppvärmda ytterspeglar, elmanövrerad förarstol, regnsensor, elfönsterhissar med snabbfunktion (förarsida), takrelingar i silverfinish, LED-varselljus, eluppvärmd vindruta (i underkant), stöldlarm.
I olika utrustningspaket finns dessutom Xenonljus, nyckellöst låssystem med knappstart, elmanövrerade framstolar med minnesfunktion (för förarstolen), aktiv parkeringsassistans, navigation, elmanövrerat panoramasoltak, eluppvärmd ratt, backkamera och kylt handskfack.
i40:s aktiva och passiva säkerhetsteknologi garanterar maximalt skydd för passagerarna. Standardmonterade aktiva säkerhetsprogram innefattar elektroniskt antisladdsystem (ESP), låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk bromskraftfördelning (EBD) och panikbromsassistans (HBA) samt integrerad styrnings- och stabilitetskontroll (VSM).
När det gäller den passiva säkerheten kommer samtliga i40, som säljs i Europa, utrustas med dubbla krockkuddar fram (urkopplingsbar med nyckel på passagerarsidan), sidokrockkuddar fram, knäkrockkudde på förarsidan, takmonterade krockgardiner för fram- och baksäte samt bältessträckare/belastningsbegränsare, bältespåminnare och aktiva nackskydd fram.
Garantier
Hyundai i40 kombi får samma suveräna garantipaket som övriga Hyundai personbilar, den s.k. 5 Year Triple Care-garantin:
5 års Nybilsgaranti – utan milbegränsning!
5 års Vägassistans
5 års Serviceassistans
I Sverige kommer nya i40 kombi att finnas hos Hyundai-återförsäljarna i början av september. Pris från 214 900 kronor.