Kortnyheter

Fortsatt kamp mot dieselstölderna

CrimeStoppers Sweden, tillsammans med Polisen Dalarna, har beslutat att jobba vidare med olika aktiviteter för att minska stölderna­ i regionen. Efter semestern sjösätts nästa steg. Bland annat ska osynlig märkning av diesel samt stöldmärkning med spraydots användas som vapen mot buset. Diesel DNA:t är väl testat i andra länder, och rätt ägare kan framkallas genom prov av oljan vid vägkanten. Denna metod skall ej förväxlas med blåfärgad diesel som används inom skogen.
– Denna blåa metod har enligt både åklagare och advokater vi pratat med under ett flertal år kommit fram till att blåfärgen inte har ett rättsligt bevisvärde, och det är ju A och O i rättskedjan att busen åker dit, säger Trygghetscentrums vd Magnus Rydhult.
Genom den ska det gå att få träff direkt, och då skall märkningen gå att koppla till unik brukare. I kombinationen med den nya effektiva spraydotsen kommer det bli svårare att komma undan som tjuv.
Arbetet görs i brett samarbete med Maskinentreprenörerna region mitt och dess medlemmar. 
Kontaktperson i projektet är hundföraren Joakim Emanuelsson. Följ detta på www.trygghetscentrum.se