Nyhet

Vilken typ av bilist är svensken?

Om svensken ska jämföra sig med en bil är det inget nervkittlande vrålåk vi identifierar oss med. Kombibilen står svensken varmt om hjärtat och det är också en Volvo V70 eller Saab 9-3 som speglar bäst hur vi ser på oss själva. Bilen är inte heller en spännande del i vardagen utan ett nödvändigt transportmedel. Det visar en undersökning som YouGov har tagit fram på uppdrag av OKQ8.
När YouGov ställde frågor om bilism till 3 050 personer framkom det att många svenskar ser bilen som en nödvändig och bekväm del av vardagen. Majoriteten (41 procent) svarar att bilen är ett transportmedel som man tar sig från A till B med. Endast 2 procent svarar att bilen speglar deras personlighet och visar vem man är.
– Det är inte speciellt förvånande att bilen främst ses som ett funktionellt transportmedel. Vi kan se att våra kunder fokuserar på att välja rätt transportfordon för stunden. De bokar inte ett speciellt bilmärke, säger Örjan Fors, chef för Hyrbilar på OKQ8.
Trots att ingen bokar hyrbil efter modell eller märke försöker OKQ8 ha ett utbud som speglar den svenska bilparken. Det finns därför bland annat både Volvo, Opel, Saab, Toyota och Renault och i allt högre grad är det miljöbilar med snåla dieselmotorer som erbjuds. Samma trend som nybilsförsäljningen visar.
Vid frågan om vilken bil som speglar hur de ser sig själva svarar de flesta en kombibil. Raggarbilen är inte lika vanlig att identifiera sig med men däremot kommer miljöbilen högt upp på listan.
Topplista: Vilken bil som bäst speglar hur svensken ser på sig själv

  1. Kombibil – typ Volvo V70 eller Saab 9-3, 35 procent
  2. Miljöbil (oavsett typ), 20 procent
  3. Den snabba sportbilen – typ Porsche 911 eller Ferrari Testarossa, 14 procent
  4. Suv, typ Land Rover eller Jeep Grand Cherokee, 11 procent
  5. Cabriolet – typ Mercedes eller Golf Cabriolet, 11 procent
  6. Raggarbil – typ Cadillac från 60-talet eller Chevrolet, 4 procent
  7. Veteranbil – typ Volvo PV eller Oldsmobile, 4 procent

– Det är intressant att så pass många, förutom kombibilen, identifierar sig med miljöbilen. Vi har ett starkt miljöfokus där 96 procent av alla våra personbilar för uthyrning är miljöbilar. Det är väldigt sällan någon frågar efter en miljöbil och jag tror att det beror på att vi knappt har annat än miljöbilar. De flesta förväntar sig det när de hyr sin bil, säger Örjan Fors.
I sommar, fram t.o.m. 31 augusti, har OKQ8 ett sommarerbjudande där de, som enda biluthyrare, klimatkompenserar för utsläppen under hyrtiden. Erbjudandet innebär även ett rabatterat pris på hyrbilen samtidigt som en skadekostnadsreducering och fria kilometer ingår i priset.
3 050 personer mellan 18-64 år deltog i YouGov-undersökningen.

logo
Redaktionen