Produktnyheter

Revolution för plastlagning vid skadereparationer

UnoBench Plastic Rapid Repair är en utrustning med vars hjälp man häftar ihop/värmer ner klammers av speciell rostfri värmetråd i plastmaterialet. Bitarna fixeras snabbt i exakt rätt position och bildar en stark men ändå flexibel fog. Räddar plastdetaljer som tidigare skrotats. Sparar tid, pengar och material eftersom arbetet går snabbare och det går åt mindre mängd dyrbara kemikalier vid reparationen.
UnoBench Plastic Rapid Repair består av en transformator som ansluts till vanligt jordat uttag. Man ställer sedan in strömstyrkan för häft-/värmeklammern beroende på tjockleken på plastdetaljerna som ska lagas. Klammer finns i fem olika profiler/utföranden för att passa på olika ytor och vinklar.
Från transformatorn leder en sladd fram till handtaget som har två elektroder med hål där klammern kan fästas i 3 olika vinklar för att möjliggöra åtkomst även i trånga utrymmen. När ”on” knappen trycks in sänds en låg ström genom klammern som då blir upp till 500 grader och smälter in i plastmaterialet. När den nått rätt djup i materialet släpps ”on” knappen och man väntar i 5-10 sekunder så att klammern fastnar ordentligt. Man fortsätter att fästa klammer över sprickan till önskad styrka och stadga har uppnåtts. Utstickande trådar från klammern klipps sedan av med medföljande avbitare.
Satsen levereras komplett inklusive 20 st vardera av de fem olika värmeklamrarna i en kraftig Stanley verktygsväska. ”Vi föreslår att kunderna börjar med dessa fem olika varianter”, säger Hans-Åke Färnstrand på UnoBench. ”För det mesta väljer kunderna sedan 3 av dem som de använder till i stort sett alla plastreparationer, och vi har alla varianter på lager”.
UnoBench är mest kända för sitt breda program av utrustning för bilskadereparationer och har därför tidigare varit mest inriktad på reparation av plåt och aluminium. Varför nu plastreparationer?
”Moderna bilar består i allt högre grad av komponenter i olika plastmaterial för att spara bränsle genom lägre vikt, samt även uppnå kostnadsbesparingar på detaljnivå” förklarar Hans-Åke Färnstrand. ”Strålkastarfästen, lister, stötfångare, spoilers, hela front- och bakstycken och inte minst alla plastskydd som numer sitter under bilarna för att ex. minska luftmotstånd och optimera drifttemperaturen på dieselmotorer. Därför har plastreparationer blivit ett mycket viktigt inslag i bilskadereparationer. Då är det naturligt att vi går in med lösningar även här i form av ”UnoBench Plastic Rapid Repair””.

logo
Redaktionen