Nyhet

Grönare bilkörning med innovativ lösning

Efter inledande pilotprojekt lanserar nu Logica EMO i Sverige. EMO är en lösning som mäter koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning för att hjälpa fordon- och tjänstebilsflottor att minska utsläpp och kostnader. EMO-lösningen samlar information om förarens körbeteende, som sedan skickas trådlöst till en webbtjänst för uppföljning av hur föraren påverkat miljö- och bränsleförbrukning.
EMO är en plug in-enhet som sätts i fordonet för att ta upp information om förarens inbromsningar, acceleration, hastighet och tomgångskörning. Informationen överförs sedan trådlöst och säkert för analys och rapportering. Logica har, genom pilotprojekt och interna tester, uppmätt att EMO kan bidra till en minskning av miljöpåverkan och bränslekostnader med upp till 15 procent.
– EMO-modulen monteras under instrumentbrädan och det är så enkelt att man kan göra det själv. Syftet är att samla information om körbeteendet. Genom att förändra detta kan både miljöpåverkan och bränsleförbrukningen minskas, säger Martin Högenberg, Practice Leader Sustainability, Logica Sverige.
Logica levererar även tilläggstjänster som gör att människa och teknik kan interagera på ett smartare sätt. Till exempel utvecklas mobilappar som möjliggör kommunikation och visualisering av EMO:s resultat via olika användargränssnitt, som sociala medier. Informationen som skickats till webbtjänsten kan enkelt delas ut på till exempel Facebook.
– Kopplingen mot Facebook skapar engagemang då användaren kan utmana, jämföra och tävla mot vänner. Engagemanget är en viktig faktor för att uppnå den beteendeförändring som krävs för att minska utsläppen, fortsätter Martin Högenberg.
EMO – funktioner och egenskaper:

  • Minskar koldioxidutsläppen genom att hjälpa föraren med tips på hur man kör mer miljövänligt
  • Minskade kostnader. Genom ett förbättrat körbeteende kan upp till 15 procent av bränslekostnaderna sparas
  • Ökar säkerheten då föraren får tips och varningar som hjälper föraren att ändra sitt körbeteende för att bli en bättre och säkrare förare
  • Förlänger fordonets livslängd genom att rapportera om eventuella motorproblem så snart de uppstår
  • Möjliggör kontroll av hela fordonsflottan, för att se vilka fordon som är mest effektiva

EMO stöder de flesta personbilsmodeller, lastbilar och bussar.
GTC-vinnaren Joakim Söderström visar EMO i sin bil på Catwalk11
Välkommen att besöka Logica på eventet Catwalk11, 14-16 september i Karlskrona, där vi kommer att visa EMO. Eventet genomförs på Blekinge Tekniska Högskola, mer information om Catwalk11 finns här.
Exempel på möjliga besparingar:
En tjänstebil som drar 0,65 liter per mil och kör 4 000 mil om året kan minska bensinåtgången med 390 liter. Det motsvarar 5 200 kronor och 1000 kg koldioxid*.
*Enligt Konsumentverket motsvarar 1 liter bränsle cirka 2,7 kg koldioxidutsläpp. Läs mer här.

logo
Redaktionen