Nyhet

Japans bästa miljöbil

Nya SKYACTIV-motorn har gett Mazda2 ett lyft på hemmamarknaden i Japan. Under första månaden såldes mer än dubbelt så många, 13.500 mot 6.000 i försäljningsplanen. Dessutom har Mazda2 13-SKYACTIV redan utsetts till Japans bästa miljöbil!
Det var den ansedda japanska tidningen Nikkei Trendy, som beställde en undersökning av SC-Abeam Consulting, vilka intervjuade 500 personer från motorbranschen. Resultatet blev något överraskande. Både Toyota Prius och Honda Fit Hybrid fick se sig slagna av nya Mazda2 13-SKYACTIV.
Mazda2, eller Demio som den kallas i Japan, har Mazdas nya banbrytande SKYACTIV-G bensinmotor på 1.3 liter, vilket ger bilen en bränsleförbrukning, enl. japanska normer, på 3,33 l/100 km. I Japan säger man dock hellre att bilen går 30 km per liter. Detta är lika med Honda Fit Hybrid.
Men den stora skillnaden, vilket de japanska konsumenterna redan börjat inse, är att Mazda2 har en bensinmotor utan elektriska hybridsystem som Honda Fit och Toyota Prius. Detta gör också att nya Mazda2 13-SKYACTIV är betydligt billigare än sina dyrare, och tyngre, konkurrenter med Hybrid-system.
De 500 personerna i undersökningen fick 24 olika hybridbilar och bränslesnåla bensinmodeller att välja mellan. Inga elbilar förekom på listan. Nya Mazda2 13-SKYACTIV vann klart med 269 röster före Toyota Prius 170, medan Honda Fit Hybrid fick 55 röster.
Nya Mazda2 med 1.3 liters SKYACTIV-motor är dock bara första steget när Mazda nu börjar lansera sin helt nyutvecklade och bränslesnåla SKYACTIV teknologi. Den första bilen som har all denna nya teknik är den kompakta crossovern Mazda CX-5, som nyligen hade världspremiär på bilsalongen i Frankfurt och som får svensk premiär till våren. Som första bil i klassen kommer då en version som svensk miljöbil tack vare helt nyutvecklade motorer, växellådor, chassin och karosser.

logo
Redaktionen