De senaste tio åren har 1.000 svenskar fått sätta livet till i rattfylleriolyckor, som lätt hade kunnat undvikas.
– Det räcker med att vara nykter bakom ratten så slipper vi massor av döda och svårt skadade – varje år, säger Tom Bjerver från MHF, som är huvudarrangör för Trafiknykterhetens Dag.
De senaste tio åren har cirka 1.000 personer dött och cirka 17.000 skadats svårt i alkoholrelaterade olyckor. Det innebär att 100.000-tals svenskar har påverkats i den närmaste bekantskapskretsen genom att en vän eller anhörig drabbats hårt av rattfylleriet.
Det här är ett ämne som engagerar svenska folket på djupet. För knappt ett år sedan startade MHF en sida på Facebook med namnet: ”Jag vill inte förlora vänner och familj – kör inte full”.
Nu har över 200.000 blivit medlemmar på fanpagen. Många engagerar sig och tar avstånd från rattfylleri och flera uppger också att de själva förlorat någon nära dem i en olycka.
– Kör inte alkohol- eller drogpåverkad, vägra åka med en onykter förare och hindra andra från att köra fulla. Det handlar om att rädda liv, säger Tom Bjerver, vd MHF.
Rattfylleri
- Varje timme dygnet runt görs i runda tal 500 rattfulla körningar.
- Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille.
- Tre av tio omkomna personbilsförare är alkoholpåverkade.
Närstående till drabbade av rattfylleri
- Efter olyckan har 20 procent sjuk-/aktivitetsersättning jämfört med 2 procent före olyckan.
- 55 procent anser att de inte fått något stöd från samhället efter olyckan.
(Källa: förstudien ”Drabbad av rattfylleri – Närståendes upplevelser av omställning och stöd”, Jörgen Lundälv & Lars Olov Sjöström 2011)