Nyhet

Roaming kan ge mobiltäckning på landsbygden

Om mobiltelefonerna fritt fick söka bästa täckning mellan flera teleoperatörer skulle täckningen på landsbygden kunna förbättras. Det menar forskare vid KTH och Skogforsk. Tekniken som kallas nationell roaming finns redan i våra telefoner, men fungerar inte i Sverige.
– När vi reser utomlands letar telefonen själv upp nätet med bästa täckning, så det är ingen ny teknik, säger Bertil Lidén som är kommunikationsexpert vid Skogforsk, skogsbrukets forskningsinstitut.
Hittills finns inga sådana avtal mellan teleoperatörerna i Sverige. I t.ex. Frankrike är det däremot en del av strategin för att ge bättre täckning på landsbygden. De olika 3G-näten täcker delvis olika delar av landet och nationell roaming gör det möjligt att vara uppkopplad, oavsett vilken teleoperatör man har avtal med.
Det framkom på Skogforsks och Wireless@KTHs konferens ”Online Offroad”, där skogsbruk, teleoperatörer och forskare diskuterar utvecklingsmöjligheter inom mobil kommunikation på landsbygden.

logo
Redaktionen