Kortnyheter

Entreprenörer kritiserar mellanhänder i skogen

Är det bara lägsta pris som gäller framöver eller vill markägarna ha kvalitet? Det är frågan när åkare och entreprenörer bjuder in skogsägarföreningar till möte. Tjänstemännen får stanna hemma. Det är bara förtroendevalda i styrelserna som det nystartade nätverket för småföretagarna i skogsbruket vill träffa.
– Många av dem som sitter i styrelserna för skogsägarföreningarna är ju också markägare. Tanken är att vi ska bjuda in dem till en träff före nyår för att höra vad markägarna vill ha i sina skogar i framtiden, säger Ulf Sandström, vd för SMF Skogsentreprenörerna.

SMF och Skogslogistikföretagen inom Sveriges Åkeriföretag ingår i nätverket, som bildades i somras.
Nätverket ser ett problem i att många tjänstemän bara har lägsta kostnad som mål när de upphandlar tjänster. Enligt nätverket är lönsamheten för en del av skogsåkarna och entreprenörerna så låg att det finns risk att många duktiga slutar om prispressen fortsätter.

Samtidigt blir det svårt att rekrytera nya och unga människor. Tjänstemännen kan byta jobb om läget blir ohållbart, men markägarna har skogen och behovet av avverkning kvar.
– Det är lite grann upp till markägarna hur det ska bli. Ersättningen till entreprenörerna tas ju ur virkesvärdet och det är markägarna som påverkas i det långa loppet, säger Ulf Sandström.

Om markägarna uttryckligen säger att de bara är intresserade av lägsta möjliga kostnad får småföretagarna ta konsekvenserna av det, tycker Ulf Sandström.
Ska det däremot finnas bra resurser i framtiden kanske det måste kosta några kronor mer per kubikmeter virke.