Kortnyheter

Däck får ny märkning

Goodyear Dunlop välkomnade närmare­ 140 journalister och centrala opinions­bildare från mer än 25 europeiska länder­ till företagets Vägsäkerhetsdagar den 25 till 27 oktober. Där visade Goodyear Dunlops ingenjörer hur en liten själv­häftande etikett på 7,5 x11 cm kan bidra till att minska bromssträckan för fordon på våta vägar med upp till fyra billängder och hur valet av däck kan minska både bränsleförbrukningen med 7,5 procent och utsläppen av koldioxid.
Från och med 1 november 2012 måste­ alla däck tillverkade efter 1 juli 2012 till personbilar och till lätta och tunga lastbilar vara märkta enligt en ny EU-standard. Märkningen ger konsu­menterna information om tre viktiga­ prestanda­ och egenskaper när de ska köpa nya däck. Etiketten kommer att visa hur däcket betygsätts vad gäller rullmotstånd; hur däcket påverkar fordonets bränsleförbrukning och miljön, våtgrepp; som visar däckets säkerhetsegenskaper och yttre däckljud som är en miljöaspekt.