Produktnyheter

Verktyg i rostfritt stål

Det finns många industrier där det är nödvändigt att utföra arbete i utomhusmiljöer där rost lätt kan uppstå. Detta gäller till exempel för skeppsvarv eller företag som arbetar med fartygsunderhåll. Rost kan också vara ett problem vid andra utomhusarbeten, t.ex. montering av altaner, fönster, markiser och liknande. Inom känsliga verksamheter, t.ex. vid livsmedelsframställning, i renrum på sjukhus eller inom flygindustrin pågår också en oavbruten kamp mot korrosion.
Inom alla dessa områden används skruvar i rostfritt stål för att undvika rost och andra föroreningar.
För alla yrkespersoner som arbetar inom dessa sektorer och som arbetar med skruvar i rostfritt stål erbjuder Facom nu även en serie skruvmejslar och Insex-nycklar i rostfritt stål för god motståndskraft mot oxidation, hög hållfasthet och komfort.
Varför är det bra att använda verktyg i rostfritt stål?
Användning av skruvmejslar och nycklar i rostfritt stål är oumbärligt för att behålla de rostskyddande egenskaperna hos skruvar i rostfritt stål.
Ett standardverktyg kommer ofrånkomligen att lämna kvar metallpartiklar som efterhand börjar rosta och förorenar de rostfria skruvarna.
Endast en skruvmejsel i rostfritt stål garanterar att skruven hålls ren och motverkar korrosion.
I omgivningar där rost bildas lätt har verktyg i rostfritt stål också längre livslängd än vanliga standardverktyg.
Rostskyddade verktyg
Skruvnycklarna och skruvmejslarna i Facoms sortiment av produkter i rostfritt stål förhindrar att rost sprider sig över rostfria skruvar eller ytor och dessutom motverkas rostbildning på själva verktyget.
Facoms verktyg är tillverkade i rostfritt stål X46Cr13, ett högklassigt stål som ofta används i exklusiva bestick, kirurgiska instrument och skivbromsar.
Med dessa verktyg undviks också risken för avflagning av verktygsmaterial, något som annars kan leda till maskinfel eller att maskiner till och med stannar.
Facom har testat olika rostfria stål, och vi har valt X46Cr13 eftersom detta stål är den bästa kompromissen mellan korrosionsmotstånd, mekaniska egenskaper och egenskaper vid maskinbearbetning.
Alla verktyg genomgår en särskild värmebehandling (vakuumtemperering) som gör att verktygen dels behåller sina mekaniska egenskaper samtidigt som verktygens korrosionsmotstånd ökar.
Steriliserbara verktyg i rostfritt stål
Verktyg i rostfritt stål används inom livsmedelsbranschen och inom det medicinska området, där verktygen ibland steriliseras för att eliminera alla levande organismer och undvika föroreningar.
Facoms verktyg i rostfritt stål skadas inte vid sterilisering: det förekommer ingen utvidgning eller annan deformering av handtag eller blad. Verktygen bibehåller sin hållfasthet fullt ut.
Sterilisering är effektivt för alla typer av skruvmejslar och skruvnycklar, även den mjukare delen av handtaget. Dessa resultat har uppmätts efter steriliseringstester utförda i autoklav (den vanligaste steriliseringstekniken) och bakteriologiska tester utförda av Ecole Nationale d’Industrie Laitière et des Biotechnologies (branschinstitutet för mjölk- och bioteknikprodukter) i Poligny, Frankrike.
Robusta verktyg med hög komfort
Facoms skruvmejslar i rostfritt stål är mycket robusta. Handtagskärnan i polyamid ger användaren mycket hög motståndskraft mot krafter och slag, och högt motstånd mot skador och brott. Kopplingen mellan handtag och blad klarar alla påfrestningar. Bladet är robust och har hög böjhållfasthet. Den mjuka handtagsbeläggningen är framtagen för att stå emot slag och kemiska ämnen. Skruvningsprecisionen är optimerad.
Facoms skruvmejslar i rostfritt stål har handtag som ger fast och komfortabelt grepp som inte skaver men som motverkar överhettning av handflatan, samtidigt som du inte behöver använda överdriven kraft. Verktygen gör det möjligt att skruva in skruvarna med maximal komfort och optimalt vridmoment.
Skruvmejslarna i rostfritt stål är också färgkodade och har symboler som gör det lätt att markera rätt verktyg.
Anvisningar och förebyggande åtgärder
För att de rostfria verktygen ska hålla så länge som möjligt måste de underhållas och torkas av regelbundet för att undvika föroreningar som kan uppstå vid användning av vanliga stålverktyg eller vanliga skruvar. Rostfria verktyg bör inte förvaras tillsammans med andra verktyg.
Verktyg i rostfritt stål har mycket hög motståndskraft mot rost, men om de inte underhålls på rätt sätt kan även rostfria verktyg påverkas av korrosion efterhand.
Ytterligare information
Facoms sortiment av skruvmejslar i rostfritt stål innehåller 14 olika modeller som säljs separat eller i paket.
Facoms sortiment av hannycklar innehåller nio olika modeller som säljs separat eller i paket.