Produktnyheter

Nytt Hardox-program från 0.7 mm

SSAB breddar sortimentet av Hardox slitplåt till att omfatta tjocklekar från 0,7 till 130 mm. Det här ger fler branscher tillgång till Hardox och innebär nya möjligheter för befintliga kunder att utveckla sina produkter. Där tjockleken tidigare satt gränser för konstruktörernas designlösningar öppnar Hardox breda produktprogram nya dörrar.
 
Hardox är ett slitstål med mycket jämna egenskaper, vilket gör det enkelt att bearbeta. Plåten är inte bara hård för att motstå slitage utan har också konstruktionsegenskaper i form av seghet och formbarhet. Dessutom erbjuder de nya tunna varianterna ännu bättre tjocklekstoleranser och ytor än klassisk Hardox.

– Den produktionsutrustning vi investerat i gör det möjligt att ge Hardox-egenskaper även till riktigt tunt och riktigt tjockt stål, säger Johan Broback som koordinerar SSABs marknadsintroduktion av det nya bredare produktprogrammet. Han poängterar att det är resultatet av ett nära samarbete med kunder samt kunskapsutbyte mellan grovplåtstillverkningen i Oxelösund och tunnplåtstillverkningen i Borlänge.

– Merparten av våra kunder strävar mot lättare lösningar, så användningsområdena för tunnare Hardox är så gott som obegränsade, säger Patric Waara som ingår i den grupp specialister som dagligen stöder SSABs kunder i utvecklingsprojekt.

En tillämpning där de nya tunna varianterna kommer väl till pass är transportskruvar som nu kan tillverkas ner till 0,7 mm Hardox. Andra exempel är lastbilsflak som kan göras lättare genom användning av tunnare plåt med bibehållen livslängd. Det finns även många detaljer på jordbruksmaskiner som kan göras lättare och mer slitstarka.

– Gruvindustrin är en betydelsefull och expansiv marknad för de grövre stålen, säger Claes Löwgren, affärsutvecklare på SSAB. Trenden är att gruvmaskinerna blir allt större för att öka effektiviteten. Då är det viktigt att det finns Hardox i tjockare varianter som följer med i storleksutvecklingen. Vi utvecklar just nu Hardox i tjocklekar upp till 160 mm tillsammans med våra kunder.

logo
Redaktionen