Nyhet

Bilhandeln ökar inom begagnat

Begagnatförsäljningen inom bilhandeln har hittills i år ökat med över 18.000 bilar eller knappt sju procent. Totalt i år har sålts 283.500 bilar jämfört med förra årets 265.000. Samtidigt har privatmarknaden minskat med 33.000 bilar eller drygt fem procent.
Totala antalet transaktioner till och med november, bilhandel och privat, uppgår till 1.023.000 jämfört med förra årets 1.035.000, vilket i stort innebär en oförändrad totalsiffra.
Vinden verkar ha vänt och bilköparna söker sig i större utsträckning till bilhandeln.
– Det tycker vi naturligtvis är glädjande, säger Tomas Ulander, bilhandelsansvarig på MRF, Motorbranschens Riksförbund. En förklaring kan vara att bilhandlarna är bättre på att marknadsföra fördelarna med att handla i den etablerade bilhandeln. Till exempel får man ju garanti och skydd av konsumentköplagen om man köper hos en handlare.
Även lagernivåerna inom handeln ökar. I november låg MRF-handlarnas lager på 42.000 bilar, jämfört med 35.000 för ett år sedan.
– Nivån i sig är inte alarmerande även om tillväxttakten är något för stor. Sannolikt fortsätter lagren att öka över vintern, tror Ulander, eftersom mycket nya bilar är under utleverans och vintern brukar vara en något svagare säljperiod för begagnat.
Köpläge på begagnat?
– Ja, lagren växer till samtidigt som priserna fallit sedan toppnivån för ett år sedan. Begagnatindex är nu nere i samma låga nivå som vid årsskiftet 2008-2009. Det här kan innebära fyndlägen för begagnatkunderna, avslutar Ulander.

logo
Redaktionen