Nyhet

Fords Quickclear-teknik – en favorit

Stilettklackar, CD-fodral, bankkort och händer utan handskar har en sak gemensam – de har alla används av bilförare för att ta bort is och snö från bilens vindruta!
Fords kunder behöver dock inte bäva inför den stundande vintern tack vare företagets smarta Quickclear-funktion. Ett nät av mycket tunna värmetrådar ligger inbäddat mellan två glaslager; på bara några sekunder är vindrutan befriad från is och imma så att föraren kan köra iväg säkert.
Systemet introducerades på Ford Scorpio redan för 26 år sedan men fortsätter att vara mycket uppskattat på Fords alla modeller.
– Vissa funktioner kommer och går, men Quickclear har visat sig vara en riktig överlevare, säger Ford-ingenjören Abidine Ould-Merzough. Det finns ju inget värre än att ha bråttom till jobbet en kylig vintermorgon och upptäcka att vindrutan är täckt med is. Om du har Quickclear trycker du på en knapp och väntar några sekunder tills vindrutan är uppvärmd och isen eller snön smält.
Uppvärmningen gör också att fastfrusna vindrutetorkare ’tinas upp’, vilket ger bladen längre livslängd och dessutom minskar belastningen på vindrutetorkarnas motor. Självklart är Quickclear också användbar när det bildas imma på insidan av rutan.”
Att köra med is eller snö på vindrutan är inte bara farligt utan kan också vara ett lagbrott.
Visste du att?
En undersökning som glasföretaget Carglass lät göra förra vintern avslöjade att 38 procent av tillfrågade bilister använt sina bara händer för att ta bort is och snö från vindrutan. Nästan hälften (45 procent) sa att de använt ett bankkort för att skrapa rutorna och 41 procent hade försökt borsta bort snön med en handske!

logo
Redaktionen