Nyhet

Så kör du bil i alperna

Många svenskar hyr bil under deras skidsemester i alperna för att slippa trängas på både skidbussar och transferbussar. Holiday autos, som är världens största hyrbilsförmedlare, har lång erfarenhet av uthyrning av bilar i vinterklimat. Nu delar företaget med sig av fem tips för vad man ska tänka på när man kör bil i alperna.
Fem tips för bilkörning i alperna:

  1. Boka snökedjor så du kommer fram överallt. Även en liten backe kan bli en utmaning för den som inte har snökedjor. För att undvika att frysa om fingrarna när det är dags att sätta på dem kan det även vara bra att ha övat en gång innan.
  2. Skippa handbromsen för att undvika att den fryser fast. Precis som här i Sverige finns det risk att handbromsen fryser när du parkerar bilen. Lägg istället i en växel för att slippa bli fast på parkeringen när after skin är i fullgång.
  3. Memorera vart du parkerade bilen så att du hittar den under snön. Man ska inte underskatta hur mycket snö som kan komma på en gång. Komihåg vart du parkerade så slipper du vänta till sist för att hitta din bil på parkeringen efter en heldag i backen.
  4. Köp vignetteklistermärke om du vill köra på motorvägen. I Österrike och Schweiz måste man köpa ett tillstånd, kallat vignette, för att få lov att köra på motorvägarna. Dessa går att köpa på bensinstationer och vid gränstullarna
  5. Uppdatera GPS:en så att du hittar rätt. Under vinterhalvåret är det många små bergsvägar som har begränsad framkomlighet på grund av snö och lavinrisk. Med en uppdaterad karta slipper du köra en massa kilometer i onödan.

– När man sitter i bilen full av förväntan inför dagens första åk är det en härlig känsla. Våra enkla råd gör att du maximerar möjligheten till häftiga upplevelser och skulle det vara några bekymmer har vi support dygnet runt, säger Anna Madsen, nordisk marknadschef, holiday autos.

logo
Redaktionen