Produktnyheter

Säkert underhåll av hybrid- och elektriska fordon

Facom introducerar en ny serie för säkert underhåll och reparation av hybrid- och elektriska fordon. Denna serie kallas EVT (Electric Vehicle Tools) och består av isolerade verktyg som har utformats specifikt för att skydda mekaniker som arbetar med hybrid- och elektriska fordon. ”Högspänningssystemen” i dessa fordon kan ha upp till 500 V och även högre – vilket är tillräckligt för att orsaka personskada eller till och med dödsfall.
Facom drog nytta av sin mer än 25 år långa erfarenhet av att tillverka 1000 V-isolerade verktyg för att ta fram EVT-serien. Alla isolerade verktyg, tillverkade på Facoms fabrik i Laissey, Frankrike, uppfyller EN 60900 och testas individuellt i vid 10 000 V, i tio sekunder åt gången.
Serien består av en komplett uppsättning av isolerade verktyg som lämpar sig för arbete på hybrid- och elektriska fordon, inklusive nycklar, hylsor, skruvmejslar, skruvnycklar, T-nycklar och tänger. Dessutom en isolerad momentnyckel finns också med. IFacoms sortiment finns också, isoleringshandskar av latex, skyddande ytterhandskar och ett säkert verktygskåp.
En viktig säkerhetsfunktion för EVT-verktygsserien är färgkodningssystemet i två steg. Om något av det orangefärgade yttre isoleringsmaterialet saknas, blottas den knallgula insidan och visar tydligt för mekanikern att det inte längre är säkert att använda verktyget.
Facom månar alltid om säkerheten och har även inkluderat ett set med kedja och tillhörande stolpar för att spärra av verkstadsutrymmen där man arbetar med hybrid- och elektriska fordon.
För mer information om Facom, EVT-serien eller för att hitta en lokal återförsäljare, gå till www.facom.com