Nyhet

Mazdas kvalitet och kundtillfredsställelse på topp


Mazda har startat året med utmärkta resultat från fyra olika oberoende undersökningar när det gäller kvalitet och kundtillfredsställelse i Europa. Återigen hamnade Mazda i topp i ”AutoBild Quality Report” som tvåa bland 20 olika bilmärken i undersökningen – före inhemska prestigemärken som BMW, Mercedes och Audi. Poängen i denna högt ansedda kvalitetsundersökning räknas fram från den årliga TÜV rapporten, som innehåller miljoner bilar. En rapport som påminner starkt om den svenska bilprovningens. Men poängen kommer även från Auto Bilds 10.000 milatest, märkets återkallelser under året, verkstadsundersökningar, läsarundersökningar samt tidningens läsares egna omdömen.
I Italien fann det internationella undersökningsinstitutet J.D. Power att Mazda-bilarna hade det lägsta antalet rapporterade fel av alla undersökta märken. Mazda rankades etta för kvalitet och tillförlitlighet. Totalt hamnade Mazda på en fjärdeplats av 28 undersökta biltillverkare på denna viktiga europeiska bilmarknad med en kundtillfredsställelse långt över branschens genomsnitt.
I Holland erövrade nuvarande Mazda3 ”AutoWeek Satisfaction Award” i kompaktklassen för modeller tillverkade 2009 och -10. Mazda3 slog inte bara klasskonkurrenter som Toyota Prius, Toyota Corolla, Audi A3 och Volkswagen Golf, utan blev dessutom fyra totalt bland samtliga bilmodeller.
En jury av experter från Croatia Automotive Association tilldelade Mazda sin ”Golden Plaque for Quality”. Juryn imponerades även av nya Mazda CX-5 och utsåg den till ”Best 4×4 of the Year”. Den kompakta crossovern CX-5 har all Mazdas nya, unika och miljövänligare SKYACTIV-teknik och lanseras till våren.
De ovannämnda utmärkelserna är bara några få i en lång rad utmärkelser och priser som Mazda erövrat under lång tid för sin höga kvalitet och kundtillfredsställelse. Detta bevisades inte minst under 2011 genom ett flertal olika oberoende undersökningar, som t.ex.;
J.D. Powers i Tyskland:

  • Mazda3: Högsta poängen av samtliga 117 modeller i undersökningen
  • Mazda3: Etta i kompaktklassen
  • Mazda2 Etta i småbilsklassen

J.D. Powers i Storbritannien:

  • MX-5: Etta bland sportbilar, före bl.a. Audi TT, Mercedes CLK och SLK.

Auto Bild 100.00 km test:

  • Mazda3: Sluför testet helt utan stopp, erhåller toppoäng.
  • Tabelltoppen: Mazda håller tre av de fyra topplatserna med Mazda3, Mazda5 och Mazda6 av totalt 80 olika modeller.

Senaste TÛV rapporten i Tyskland:
(totalt över sju miljoner kontrollbesiktningar per åldersklass, totalt 215 olika modeller)

  • 3 år gamla: Mazda2 (2:a), Mazda3 (8:a)
  • 5 år gamla: Mazda2 (6:a), Mazda3 (10:a)
  • 7 år gamla: Mazda2 (6:a), Mazda3 (7:a)

Bilprovningens rapport för 2010:

  • Mazda3: Etta med noll modellrelaterade fel. Totalt kontrollbesiktigades 123.000 bilar av årsmodell 2007.